Meteo 06/12/2013

Què és la inversió tèrmica?

En dies d'anticicló d'hivern es dóna la circumstància que les temperatures són clarament més baixes a prop de la superfície que a muntanya

Miquel Bernis
2 min
El sostre de la inversió ben visible ahir a Vallgorguina // Jordi Rodoreda

BarcelonaInversió tèrmica és un concepte que sovint surt a les previsions del temps en els dies d'hivern i anticicló, però, què vol dir exactament? És paradoxal que, normalment, com més amunt pugem a una muntanya més fred hi faci, ja que tendim a estar més a prop del sol, però el fet que la terra acumuli calor d'una manera similar a com ho fa, per exemple, el cos humà, provoca que a les capes baixes de l'atmosfera en condicions normals la temperatura sigui més alta. Normalment a la superfície de la terra hi fa més calor, i la temperatura tendeix a baixar a mesura que ens enfilem.

Això passa tot i que l'aire fred tendeix a pesar més que l'aire càlid. En els dies d'anticicló com els que estem el vent tendeix a encalmar-se i hi ha poc moviment horitzontal d'aire, llavors l'aire fred es desploma a la part baixa de l'atmosfera i pren el lloc de l'aire més càlid que normalment hi habita. S'intercanvien els papers i entre les dues masses d'aire es forma un tap, una mena de sostre invisible que engabia l'aire més pròxim a la superfície. Per això els dies d'anticicló se sent parlar també més de contaminació, ja que tota la pol·lució que generem queda tancada per moments al nostre voltant. Això passa sobretot al matí, ja que en molts casos l'escalfor del sol durant el dia és suficient per trencar aquest sostre invisible i remenar les dues masses d'aire.

Es parla, doncs, d'inversió tèrmica perquè s'inverteix el comportament normal de la temperatura: si habitualment els termòmetres marquen valors més baixos a muntanya i més alts a les valls, quan es dóna la inversió tèrmica passa just al revés.

stats