Meteo 22/12/2021

Què és més fàcil, que ens toqui la loteria o que ens caigui un llamp?

S'estima que a una de cada 15.300 persones li caurà un llamp en algun moment de la seva vida

2 min
Tempesta al Vallès durant el setembre d'enguany / Enric Navarrete

BarcelonaEn la clàssica conversa d'ascensor o de barra de bar avui no hi faltarà qui us asseguri que és més probable que us caigui un llamp que no pas que us toqui la grossa de Nadal. El cert és que no hi ha una resposta única sobre si això és veritat, ja que el càlcul de la probabilitat de rebre l'impacte d'un llamp depèn de molts factors, i se'n poden trobar aproximacions diferents.

D'entrada, si suposem que hem jugat només un número de loteria, la probabilitat que avui ens hagi tocat la grossa de Nadal és d'1 entre 100.000, és a dir, un 0,001%. Evidentment, si comprem més números la probabilitat es multiplicarà. Si en tenim dos passem a una probabilitat d'1 entre 50.000, i si en tenim deu aconseguirem augmentar la probabilitat fins al 0,01%. Per comparar la probabilitat que ens toqui la loteria amb l'eventualitat que ens caigui un llamp, val la pena que calculem també quines possibilitats tenim que ens toqui la loteria al llarg de la nostra vida. Si suposem que juguem un número cada any durant 80 anys, tindrem una probabilitat d'1 entre 1.250 de guanyar la grossa, és a dir, un 0,08%.

Quines possibilitats hi ha que ens caigui un llamp a sobre? Un dels càlculs que podem agafar de referència en aquest aspecte és el del National Weather Service dels EUA (NWS), que té un detallat i ampli banc de dades sobre accidents d'aquesta mena entre els anys 2009 i el 2018. Segons els càlculs del NWS, la probabilitat que a un nord-americà li caigui un llamp al llarg d'un any és d'1 entre 1.222.000, és a dir, del 0,0001%. Si comparem aquestes dades, resulta que és deu vegades més probable guanyar la loteria que rebre l'impacte d'un llamp. El NWS calcula que al llarg d'una vida de 80 anys, les opcions de rebre l'impacte d'un llamp són d'una entre 15.300. És a dir, a un de cada 15.300 nord-americans li cau un llamp al llarg de la vida, segons aquest càlcul. En tot cas, però, encaixar la descàrrega d'un llamp no suposa una mort segura, només un de cada deu impactes de llamp provoca la mort. La resta poden provocar tot un ventall de seqüeles que van des de problemes de cor, cremades, paràlisis i pèrdues de visió fins a depressió, pèrdues de memòria i tremolors.

Aquestes dades depenen molt d'on visquem, de la nostra prudència i fins i tot de si som homes o dones, ja que segons dades del NWS, de cada 5 persones que moren a causa d'un llamp, 4 són homes. El nivell de detall del recull de dades sobre aquest aspecte als Estats Units permet saber que l'activitat a l'aire lliure més vinculada amb els accidents per llamps és la pesca: 40 víctimes dels últims anys estaven pescant quan van rebre l'impacte del llamp, 25 eren a la platja, 20 en una zona d'acampada i 18 en una barca. Segons dades d'un estudi fet pel Meteocat sobre el període 2004-2013, a Catalunya hi cauen cada any una mitjana de 65.300 llamps. Segons dades del departament de Salut de l'any 2011, entre el 1975 i el 2008 van morir 20 persones per impacte d'un llamp a Catalunya.

stats