Meteo 11/04/2020

La reducció de la contaminació ha fet possible veure l'Himàlaia des de més de 150 km de distància

El confinament de la població a l'Índia ha afavorit la millora de la visibilitat a tot el país

Oriol Rodríguez
1 min
L'Himalàia en una fotografia de l'any 2018

BarcelonaLa contaminació és el nostre pa de cada dia en ciutats de l'Índia com Nova Delhi, Ludhiana i Jalandha. És habitual que la concentració de partícules PM2.5 se situï molt per sobre del valor recomanat per l'OMS. Tant és així que, de fet, a l'Índia hi ha 21 de les 30 ciutats més contaminades del món, segons l'informe de qualitat de l'aire IQAir AirVisual 2019.

El confinament de la població a causa de la incidència del covid-19 en aquest país ha fet reduir notablement la contaminació. Les dades indiquen que la concentració de PM2.5 el dia 29 de març va ser un 26% inferior al valor més baix de l'any passat fora de l'època monsònica, registrat a finals de juny.

Una de les conseqüències de la notable millora de la qualitat de l'aire ha sigut l'augment de la visibilitat. Això ha afavorit que aquests dies s'hagi pogut veure l'Himàlaia, la serralada més alta del món, des de la regió del Panjab.

Molts habitants de la ciutat de Jalandhar, a més de 170 km de les muntanyes de Dhauladar, s'han sorprès de poder veure els pics de més de 4.500 metres a la llunyania. Segons expliquen alguns testimonis, feia molts anys que no passava, precisament a causa de la pol·lució.

Els mesos de juliol, agost i setembre, quan les pluges són molt abundants i contínues, la contaminació sol ser molt baixa. Tot i això, els núvols, les precipitacions i l'elevada humitat impedeixen que la serralada es pugui veure des de la zona.

stats