Meteo 23/09/2017

Com serà el temps d'aquesta tardor?

Els models estacionals de la NOAA apunten que podria ser només una mica més càlida del normal

Manel Cascante
2 min
Anomalia de precipitació prevista entre l'octubre i el desembre

Més sensació d'estiu al començament de la tardor astronòmica

La tardor només fa unes quantes hores que ha entrat i, de moment, les temperatures assenyalen valors força agradables, fins i tot una mica càlids. Aquest dissabte el termòmetre s'ha enfilat fins a 29 ºC a Tortosa, 28 a Vinebre o 27 al Prat de Llobregat.

El mercuri, però, no s'aturarà aquí i demà al migdia la sensació d'estiu es farà més marcada, ja que superarà els 25 graus a bona part del territori i fins i tot arribarà als 30 ºC a Ponent, a l'interior de l'Ebre i puntualment a l'entorn del pla de Girona.

El regust d'estiu durarà poc perquè dilluns es preveu l'arribada d'un canvi de temps en forma de xàfecs de tarda i d'una posterior baixada de les temperatures. La setmana vinent la passarem amb valors pròxims a la normalitat.

Com serà la tardor?

Per saber com podrà ser la tardor convé consultar els mapes estacionals, models de previsió a llarg termini que permeten entreveure tendències, però que són de fiabilitat limitada a causa de la naturalesa caòtica de l'atmosfera.

Segons l'Aemet, la tardor serà lleugerament més càlida i una mica més plujosa respecte al que seria habitual, segons el període de referència comprès entre el 1981 i el 2010. L'octubre s'acabarà amb menys precipitació del normal, però el novembre i el desembre es preveuen una mica més plujosos del que tocaria.

Els models de l'agència nord-americana NOAA parlen d'una tardor amb temperatures pròximes a la normalitat, o lleugerament superiors, i de precipitacions també a l'entorn del que seria habitual a Catalunya, tot i que amb menys pluja de la que tocaria cap al País Valencià.

Per mesos, els models americans indiquen que serà l'octubre el mes amb una temperatura superior a la mitjana, però que el novembre i el desembre seran relativament normals a Catalunya. Pel que fa a la precipitació, l'octubre s'acabarà amb pluja només lleugerament per sota de l'habitual i el desembre s'aproximarà a la normalitat, però el novembre serà clarament més eixut en conjunt.

Com sol ser la tardor a casa nostra?

El clima mediterrani presenta un comportament molt irregular i les variacions anuals són especialment notòries. Si ens fixem en les mitjanes, però, podem comprovar que la tardor és una estació plujosa, sobretot a l'octubre, el mes més plujós de tot l'any per exemple a Barcelona, Girona, Lleida o Tortosa.

Al novembre ja comença a minvar la precipitació, i al desembre ho sol fer de forma molt evident a causa de l'arribada de les primeres situacions d'estancament i calma meteorològica lligades a l'anticicló hivernal.

stats