Meteo 31/01/2021

Com serà el febrer?

Tot i la bonança de la primera setmana, sembla que a l'hivern encara li pot quedar corda

2 min
Anomalia de temperatura prevista per a aquest febrer

Aquest dilluns encetarem el mes de febrer, que, de mitjana, és el segon més fred de l'any. Ho farà amb un ambient pràcticament primaveral, amb màximes que es tornaran a acostar a la marca dels 20 ºC en força comarques. Dimarts, dia de la Candelera, farà sol o ressol. Si fem cas a la dita de "Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu, l'hivern és viu", caldria esperar encara unes setmanes més de fred. Però què hi diuen els models estacionals?

El cert és que el model europeu apunta que la dita podria tenir raó. Per a la primera setmana s'espera una anomalia d'entre 3 i 6 ºC, però a partir de llavors la temperatura es normalitzaria i faria el fred que pertoca. Això vol dir que caldria recuperar la roba d'abric i que les glaçades tornaries a l'ordre del dia fora de l'àrea del Pirineu. Com a resultat, aquest febrer acabaria sent normal o lleugerament més càlid, amb una anomalia inferior als +0,5 ºC.

Anomalia de temperatura prevista per a aquest febrer

L'última actualització d'aquests mapes no veuen una anomalia gaire clara pel que fa a la precipitació. Intueixen que la segona setmana del mes podria predominar una circulació més aviat allevantada, que produiria una mica més de pluja del compte. En qualsevol cas, el mes acabaria sent més o menys normal. Això és sinònim de poca precipitació, ja que al conjunt del territori el febrer és un dels mesos més secs de l'any.

Per la seva banda, el model americà pronostica que l'anomalia de la temperatura mitjana mensual podria ser encara més marcada. Se situaria entre +0,5 i +1 ºC. En canvi, cap al nord d'Europa el fred de rigorós hivern seria el protagonista, amb una anomalia que als països escandinaus podria ser de fins a -3 o -4 ºC. Aquest escenari seria fruit del pas continu de pertorbacions atlàntiques a latituds relativament baixes. De fet, el mateix model deixa entreveure que les precipitacions podrien ser més abundants del compte, especialment al Pirineu.

Anomalia de precipitació prevista per a aquest febrer
stats