Meteo 02/05/2020

Com serà el maig?

Els models estacionals coincideixen a dibuixar un mes semblant o una mica més càlid que de costum

Oriol Rodríguez
2 min
Predicció de l'anomalia de temperatura

BarcelonaEl mes de maig ha començat amb un ambient molt càlid, amb valors de 25 a 30 ºC a força comarques i fins i tot superiors en punts del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. Ara bé, segons els models estacionals, aquesta no hauria de ser la tònica del mes que tot just acabem d'encetar.

Tant la predicció del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) com la de la NOAA indiquen que aquest maig serà semblant o una mica més càlid que de costum. Una anomalia que podria oscil·lar entre els 0,2 i els 0,5 ºC, en conjunt.

Predicció de l'anomalia de la temperatura mitjana

En canvi, pel que fa a la pluja les dues prediccions dibuixen escenaris ben diferents. Segons el SMC, a bona part de Catalunya podria ploure com de mitjana o fins i tot una mica més del compte. I això, tenint present que de per si el maig és un mes plujós, amb una precipitació mitjana superior als 60 l/m(2) al prelitoral i de més de 100 l/m(2 )en punts del Pirineu i del Prepirineu.

L'excepció seria, segons aquest model, el vessant nord del Pirineu. En aquest sector plouria força menys de l'habitual. De fet, el dèficit de pluja també afectaria bona part del centre d'Europa, mentre que als països de l'Adriàtic hi plouria més que de costum.

Per la seva banda, la NOAA es decanta per presentar un maig força sec al conjunt del país, especialment cap al centre i el nord del territori. Un ambient sec que es compartiria amb els països de l'Adriàtic, mentre que al centre d'Europa les precipitacions serien més abundants del que pertoca. Són ben bé mapes complementaris. A finals de mes veurem qui ha tenia raó.

Predicció de l'anomalia de precipitació
stats