Meteo 06/09/2019

El 'Dorian' es torna a reforçar de camí cap als Estats Units

Fins ara hi ha confirmades 20 víctimes mortals pel pas de l'huracà per les Bahames

Miquel Bernis
2 min
Dues dones caminen entre les destrosses del 'Dorian' a l'illa Gran Ábaco

BarcelonaEl 'Dorian' ha tornat a reforçar-se al recuperar la categoria 3 d'un màxim de 5, amb vents de fins a 185 quilòmetres per hora. La borrasca atlàntica ha deixat un rastre de destrucció gairebé total al seu pas per l'arxipèlag de les Bahames, on el balanç provisional assenyala 20 morts, tot i que el nivell de les aigües encara és alt.

L'huracà avança molt lentament cap als Estats Units, on els seus efectes ja es fan notar a la línia de la costa entre els estats de Florida i Carolina del Nord i els meteoròlegs alerten que, malgrat estar afeblit, el 'Dorian' porta tempestes "potencialment mortals". Més d'un milió de persones han estat evacuades en dotze comtats d'aquesta regió de l'est, a causa de la destrucció, l'erosió i la pujada del nivell del mar previstes pels efectes de l'huracà.

Les conseqüències del pas del 'Dorian' ja són plenament visibles a les Bahames, especialment a les illes Abaco, on com a mínim 20 persones han mort. El primer ministre, Hubert Minnis, ha explicat que en algunes poblacions com Mud han quedat totalment destruïdes les infraestructures i centenars de cases. Segons Reuters, encara hi ha persones atrapades a les parts superiors de les cases esperant ser rescatades.

La Creu Roja estima que unes 13.000 cases han quedat destruïdes o greument malmeses a causa de l'huracà. El Programa Mundial d'Aliments de l'ONU calcula que unes 60.000 persones necessiten aliments. Les imatges aèries captades per diverses cadenes de televisió mostren un paisatge de destrucció molt generalitzada.

Imatge de la destrucció que ha deixat el 'Dorian' a la Gran Bahama

Segurament, però, la zona més malmesa per l'huracà serà l'illa de Gran Bahama. Els experts apunten que l'impacte del 'Dorian' com a huracà de categoria 5 centrat en aquesta illa va durar fins a 22 hores fins que no va passar a ser un huracà de categoria 4. En registres que van fins a 100 anys enrere no hi ha precedents d'un indret que hagi rebut un impacte tan fort i sostingut d'un huracà de categoria màxima. Això es deu al fet que l'huracà es va quedar gairebé aturat sobre Grand Bahama, durant 24 hores es va moure amb una velocitat mitjana de només 2 km/h, és a dir, més lent del que camina normalment un ésser humà, segons ha publicat a Twitter el científic Robert Rohde.

Més enllà del 'Dorian' hi ha actives fins a sis pertorbacions tropicals més entre l'Atlàntic i el Pacífic, la més important de les quals és el tifó 'Lingling', que els pròxims dies podria afectar Corea amb categoria 2. Més imminent és l'embat de la tempesta tropical 'Fernand', una borrasca menys important però que podria provocar pluges de més de 250 mm al nord-est de Mèxic.

stats