Meteo 06/10/2019

Situació de sequera excepcional a l'interior de les comarques de Girona

L'Índex de Precipitació Estàndard ens permet veure l'excés o dèficit d'aigua sobre el territori

Marc Gassó
2 min
Estat del pantà de Sau aquest matí / EMILI VILAMALA

BARCELONAA l'hora d'analitzar la sequera, l'IPE és l'eina més útil per veure l'estat de les aigües subterrànies, els cursos d'aigua i l'emmagatzematge d'aigua als embassaments. Aquest índex permet avaluar la sequera pluviomètrica i fer una avaluació del dèficit o excés de precipitació al territori en una varietat d'escales temporals. Els intervals més llargs (superiors a 12 mesos) aporten informació sobre el subsòl i els embassaments. Per contra, els intervals més curts (inferiors a 9 mesos) són útils per estimar la humitat del sòl, un aspecte molt important per a l'agricultura i els boscos, i responen immediatament a la presència o absència de precipitacions.

Després d’un primer semestre d’any molt sec, l’estiu no ha ajudat a millorar la situació. Malgrat que ha estat humit en alguns indrets del litoral i el prelitoral central, les tempestes clàssiques de tarda han estat més escasses del normal en gran part de l’interior del país i pràcticament inexistents a l’interior de les comarques gironines. Aquest fet ha provocat que aquest 2019 sigui de moment un dels anys més secs que es recorden en molts indrets del nord-est en molts anys.

IPE pels 9 mesos d'aquest 2019 / SERVEI METEOROLÒGIC DE CATALUNYA

Tal com podem observar, gran part de Catalunya es mou entre valors de -0,5 i -2 respecte a la mitjana climàtica, cosa que vol dir que ha plogut la meitat o fins i tot menys de la meitat del que tocaria en aquests 9 mesos del 2019. Només apareix superàvit als cims del Pirineu més occidental i en alguns sectors del litoral i prelitoral de Barcelona, on han caigut les quantitats que pertoquen o lleugerament superiors. D’altra banda, la Garrotxa, l'interior de l’Alt Empordà, el sud de Ripollès, el nord del Vallès i la Selva, el Pallars Jussà i alguna altra zona del centre de Catalunya, on l'anomalia baixa fins a valors negatius de -2,5 o -3, es troben en situació de sequera excepcional. És a dir, hi ha caigut una tercera part de la precipitació que hi pertocaria i la situació de sequera és excepcional en aquests 9 mesos.

Estat de les conques internes

L’Agència Catalana de l’Aigua actualitza diàriament la informació de l'estat dels recursos hídrics de les conques internes de Catalunya i actualment es troben al 56%. Un valor que ens situa en prealerta per sequera –inferior al 60%–. Si no plou els propers mesos i l’estat de les conques internes segueix disminuint fins a situar-se per sota del 40%, s’activarà l’alerta per sequera i es començaran a prendre mesures restrictives.

La Garrotxa: la zona més crítica

La sequera és intensa en gran part del país i, com a exemple, a ponent o a l’interior de les terres de l’Ebre els registres són molt escassos, però el fet que la mitjana de precipitació anual en aquests indrets sigui menys quantiosa fa que la sequera en aquests sectors no sigui tan destacable. En canvi, en el cas d’Olot, a la Garrotxa, porten acumulats 350 litres/m2 aquest 2019 quan la mitjana són 1.000 litres/m2. És a dir, fins avui només ha plogut el 35% del que hauria d’haver plogut enguany.

stats