Meteo 06/07/2019

La temperatura de l'aigua del mar ha pujat més de 5 ºC en 15 dies

A Barcelona ja és la temperatura més alta registrada en aquestes dates des del 2006

Marc Gassó
2 min
Anomalies de la temperatura de l'aigua del mar / CEAM

BARCELONAFa unes setmanes ens fèiem ressò que l'aigua del mar tan freda per a l'època era notícia, amb anomalies d'entre 1 i 2 ºC per sota de la mitjana i a prop de la temperatura més baixa en un mes de juny, des de com a mínim el 2006, a Barcelona. Doncs en 15 dies, gràcies a la situació meteorològica d'onada de calor perllongada que vam tenir a finals de juny, es va incrementar la temperatura de l'aigua del mar considerablement. Aquest inici de juliol ha seguit fent calor –ja més normal–, però la temperatura del mar ha seguit augmentant.

A més, no només a casa nostra l'onada de calor ha fet pujar la temperatura de l'aigua del mar. Segons el Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), tota la costa sud de França i la costa nord d'Itàlia tenen una anomalia de l'aigua del mar d'entre 3 i 5 ºC per sobre del que tocaria.

Evolució de la temperatura de l'aigua del mar a l'Estartit / JOSEP PASCUAL

A la Costa Brava, Josep Pascual anota regularment la temperatura de l'aigua del mar, entrel'Estartit i les illes Medes, des de fa més de 40 anys. Les seves observacions són un referent de gran interès per a la comunitat científica i permeten analitzar els efectes del canvi climàtic en la temperatura marina. La temperatura de l'aigua del mar, en aquesta zona, està a 24,8 ºC,gairebé en la mitjana climàtica (+3,4 ºC d'anomalia).

En el cas de Barcelona, Diego Lázaro va anotar el 4 de juliol a la Barceloneta una temperatura de 25,8 ºC, 2 ºC per sobre de la mitjana climàtica, la més alta del període 2006-2018 en les mateixes dates. Aquesta anomalia positiva sorprèn respecte a l'observació d'abans de l'onada de calor. El 20 de juny estava a només 20,3 ºC, i durant el mes de maig es va donar la temperatura més baixa en un mes de maig des de feia com a mínim 13 anys. Només dos mesos després es dona la més alta per a l'època, un fet realment sorprenent tenint en compte que parlem de 13 anys de dades. Fins i tot ja hem superat la temperatura de l'any passat, quan en aquestes dates el mar estava a 24,3 ºC.

stats