Meteo 11/08/2019

La temperatura de l'aigua del mar ha assolit un rècord històric des del 1973

Mai abans el mar Mediterrani havia estat tan calent la primera setmana d'agost

Marc Gassó
1 min
Dia radiant al Cap de Creus, la setmana passada / LLUCIÀ GAROLERA

BARCELONALa persistència de la calor intensa d'aquest estiu ha provocat una pujada de la temperatura de l'aigua del mar. Aquest passat dijous 8 d'agost es va assolir una temperatura del mar de 26,6 ºC davant de les illes Medes, a l'Estartit. Aquest valor es converteix en la temperatura més alta mai registrada en 45 anys de dades, des del 1973. El valor actual queda per sobre dels 26,3 ºC de l'anterior rècord del 6 d'agost del 2018.

En Josep Pascual, observador de l'Estartit, també ens fa arribar dades del nivell del mar i, en aquest cas, també hem de parlar d'un nou rècord. L'altura mitjana del nivell de mar ha pujat fins a 13,7 cm, fet que tampoc havia passat mai. Segons les diferents projeccions climàtiques, a finals de segle s'estima que el mar podria guanyar 100 metres terra endins. En cas de complir-se, desapareixerien la majoria de platges del país.

A Barcelona, també de rècord

Aquest mateix passat dijous la temperatura de l'aigua del mar a la platja de la Barceloneta, segons dades facilitades per Diego Lázaro, era de 27,1ºC, 1,5 ºC per sobre de la mitjana climàtica i la més alta registrada en aquestes dates des de l'any 2006.

A la resta d'Espanya cal destacar també valors molt elevats, sobretot cap a les Balears, on segons la xarxa de boies de l'Estat, a Pollença, Mallorca, l'aigua del mar es troba a pràcticament 29 ºC.

stats