Meteo 19/11/2018

El llarg i intens temporal deixa els rius al límit i la mobilitat tocada

Es van evacuar de casa 21 persones per la inundació a Vilatenim

Leandre Ibar
3 min
El riu Onyar, al seu pas per Girona, baixa ple d'aigua aquest diumenge com a conseqüència de la pluja intensa de les últimes hores

BarcelonaEl temporal de pluges intenses va provocar ahir problemes arreu del territori, però sobretot a les comarques gironines i del nord de Barcelona, on els cabals dels rius Muga i Onyar es van multiplicar per 20. Diverses vies van resultar afectades per problemes de mobilitat o esllavissades causades pel llarg i fort episodi de pluges. Protecció Civil mantenia ahir l’alerta del pla Inuncat davant la possibilitat de desbordaments de rius i la continuació de pluges fortes fins a aquest matí, tot i preveure que el temporal perdrà intensitat a mesura que avanci la matinada d’avui.

El telèfon d’emergències 112 va atendre ahir 541 trucades relacionades amb el temporal de llevant al nord-est del país. Els Bombers de la Generalitat van informar que en 24 hores van dur a terme 338 actuacions -la majoria per inundacions de baixos-, 274 de les quals en municipis del litoral i prelitoral de la demarcació de Girona. La resta de les actuacions es van repartir per les comarques de la zona nord de l’àrea metropolitana de Barcelona, sobretot al Maresme.

Al llarg de tot el dia, el trànsit va quedar afectat en diverses carreteres per culpa de l’acumulació d’aigua a la calçada, esllavissades i la caiguda d’arbres pel fort vent. A finals del dia continuaven tallades sis carreteres, tot i que en moments de la tarda la xifra de vies amb talls va arribar a superar la vintena, segons el Servei Català de Trànsit.

Evacuació a Vilatenim

L’actuació més destacada va ser l’evacuació de 21 persones del nucli de Vilatenim, al terme municipal de Figueres, per l’acumulació d’aigua. En el moment en què van arribar les set dotacions de bombers que van participar en l’operatiu, molts dels veïns havien pogut sortir de casa pel seu compte, però un grup va quedar aïllat en uns habitatges pròxims al camp de futbol i va necessitar la intervenció d’una autoescala dels bombers per poder abandonar els edificis. Una persona va ser atesa pels serveis mèdics afectada per una hipotèrmia lleu. L’Ajuntament va habilitar el Consell Municipal de Vilatenim per albergar-hi els evacuats.

A Caldes de Malavella, els bombers van rescatar un home d’un cotxe atrapat en una riera, i a Vila-sacra van haver de revisar un vehicle enfonsat al riu Muga per descartar que hi hagués ocupants.

El temporal també va provocar talls elèctrics a Llagostera, on 400 abonats es van quedar diverses hores sense subministrament. Tot i que al llarg de la jornada van poder restablir el servei en la majoria de casos, 53 abonats encara no havien recuperat la connexió ahir al vespre perquè els tècnics no podien accedir a fer les reparacions per culpa de la inundació. A més, sis famílies van quedar aïllades temporalment en una casa de colònies a Mieres, a la Garrotxa, on van ser ateses pels serveis d’emergències.

Plans d’emergències locals

Més de 30 ajuntaments van activar els seus plans municipals d’emergències per inundacions. Des de Protecció Civil de la Generalitat es van fer avisos específics als consistoris per alertar-los de la situació i demanar-los accions concretes preventives, com ara el tancament dels accessos a les lleres i zones inundables. Protecció Civil també va fer enviaments especials per SMS a les persones sordes i un seguiment de les persones que disposen de servei de teleassistència.

Els punts més perillosos van ser rieres i zones enclotades, ja que el volum de les pluges va provocar que pugés el cabal i s’omplissin molt ràpidament, en especial en municipis costaners entre la Junquera i Blanes. Concretament, els rius Daró, Onyar, Fluvià, Manol i Llobregat de la Muga van ser els que van patir augments de cabal més significatius, va informar l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Fora de la zona més afectada pel temporal, els bombers també van haver d’actuar a Sitges per rescatar tres persones que eren en una zona de roques a la platja de Sant Sebastià i que no en podien sortir per culpa del mal estat de la mar. Un cop evacuades, van ser traslladades a l’Hospital Sant Camil, a Sant Pere de Ribes, en estat lleu.

stats