"La sensació que ja hem passat el pitjor de la pandèmia està absolutament confrontada amb la realitat"

L'ICS espera recuperar al setembre l'activitat no urgent als CAP i hospitals

ARA
2 min
Professionals sanitaris atenent un pacient de l’UCI de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona durant la pandèmia.

BarcelonaHi ha una gran distància entre la "sensació" entre la població que la pandèmia ja ha acabat i el que estan vivint els hospitals aquests dies. Així ho ha alertat la directora de l'Institut Català de la Salut, Yolanda Lejardi, que en una entrevista a RAC1 ha assegurat que "la sensació que ja hem passat el pitjor de la pandèmia està absolutament confrontada amb la realitat". La cinquena onada, ha dit, posa "en risc" els esforços per normalitzar l'atenció mèdica.

És per això que, coincidint amb bona part de la plantilla de vacances, Salut va anunciar divendres que el sistema sanitari torna a centrar-se en exclusiva en tractar els malalts de covid-19 i, com el març del 2020, la conselleria ha donat l’ordre de desprogramar tota l’activitat ajornable a primària i hospitals per poder dedicar-se a la pandèmia i als casos inajornables i urgents. L’ordre té una vigència de tres mesos –és a dir, fins a finals d’octubre, ja en plena tardor–, tot i que es pot corregir a la baixa o a l’alça depenent de l’evolució dels contagis. 

Lejardi ha dit, en aquest sentit, que espera que al setembre CAPs i hospitals puguin recuperar l'activitat no urgent. "Esperem que, de la mateixa manera que l'onada ha pujat, torni a baixar, i ens permeti a la tornada del mes de setembre tenir la capacitat de recuperar aquesta activitat", ha afirmat, i ha afegit que els tres mesos que ha donat Salut és un termini "conjuntural", que depèn de cada centre i que "no es desprograma de manera igual a tot el país". Segons la directora de l'ICS, el sistema havia començat a recuperar activitat no urgent gràcies a un "esforç afegit" per part dels professionals, però ha avisat que "la patacada de la cinquena onada posa en risc tota la recuperació". "Les mans són les que són, no n'hi ha més", ha lamentat.

"Si hem d'anar sempre a toc d'ordre, no sé si ens n'acabarem sortint"

Lejardi ha apel·lat a la "responsabilitat col·lectiva" per aturar la cinquena onada, perquè les males dades, ha dit, no són responsabilitat exclusiva de ningú: "La responsabilitat és global i compartida: del Govern, dels professionals i de la ciutadania en general", ha dit. Creu que no hauria de caldre que les administracions sempre haguessin de fer prohibicions i restriccions per frenar el virus. "Si hem d'anar sempre a toc d'ordre, no sé si ens n'acabarem sortint", ha avisat.

D’altra banda, el departament de Salut ha declarat 22 pacients crítics més a les UCI en les últimes hores: ja n'hi ha 480, i es preveu que aquest cap de setmana s'arribi als 500. En canvi, pel que fa al nombre d'ingressats, s'ha trencat la tendència a l'alça de les últimes setmanes i ha baixat en 13 persones, i ara els hospitalitzats són 2.015. Salut també ha notificat 5.733 nous contagis i una lleugera disminució de l'Rt, que baixa una centèsima i se situa en 0,95. El risc de rebrot ha disminuït també 19 punts, fins als 1.145. No s'ha notificat cap víctima mortal en les últimes hores.

stats