ARA Mateix 17/01/2022

TV3 va pagar 31 milions d'euros a una productora investigada pel 3%, segons 'Eldiario.es'

La cadena pública catalana suposava un 80% dels ingressos de Triacom

ARA
3 min
Imatge d’arxiu dels estudis de TV3 a Sant Joan Despí.

BarcelonaTV3 va pagar un total de 31,3 milions d'euros entre el 2008 i el 2016 a Triacom, una productora investigada pel cas 3%, que analitza el presumpte finançament irregular de CDC, segons publica Eldiario.es. Concretament, l'Audiència Nacional, que instrueix la causa que investiguen conjuntament els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil, afirma que Triacom ha tingut una importància "capital" en la "trama de factures falses" de CDC. De fet, el 80% dels ingressos de la productora provenien de TV3 i la investigació els vincula directament a l'elaboració de factures falses que anaven dirigides a despeses electorals o pagaments a dirigents del partit.

El paper de la productora en qüestió, que va aterrar a TV3 amb programes com El gran dictat, pot provocar que s'uneixin tres causes diferents en marxa sobre el finançament de CDC: la relacionada amb la Diputació de Lleida, la que investiga l'activitat de Triacom i els pagaments a CDC i una tercera que fa referència a la tributació a Hisenda de la productora. Aquest últim cas, segons El Diario.es, afecta l'exdirigent de CDC David Madí, que tenia ja una data marcada per al judici, però la proposta d'unificació de les causes ha provocat que es demori. De moment, ja hi ha les primeres diligències: el magistrat de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha demanat a TV3 tots els contractes amb Triacom fins al 2016, així com els acord adoptats pel consell d'administració relacionats amb la productora.

Concretament, Triacom la van fundar el 2001 dues societats vinculades a l'exgerent de TV3 Oriol Carbó, molt vinculat amb dirigents de CDC com Madí, i una filial de Mediapro. Segons la informació publicada, la productora no comptava gairebé ni amb infraestructures ni amb empleats, però tot i així es va convertir en una de les principals proveïdores de TV3. Primer, va ser El gran dictat l'any 2009, una contractació amb un cost d'1,6 milions d'euros que va sorgir a proposta de la direcció de TV3. A partir d'aquí, la despesa va anar creixent fins al 2015, quan la televisió va pagar 4,9 milions a la productora. Llavors, el president de la CCMA era Brauli Duart, persona de confiança de Madí, que el 2018 va ser nomenat secretari general d'Interior i va ascendir Eduard Sallent nomenant-lo comissari en cap dels Mossos. Sallent acaba de tornar a la cúpula del cos després de la destitució de Josep Lluís Trapero i de Toni Rodríguez com a responsable d'Anticorrupció, unitat que investiga Triacom.

Amb tot, l'augment de les contractacions de Triacom van coincidir amb l'arribada d'Artur Mas a la presidència del govern –TV3 va significar fins al 92% dels seus ingressos–, i quan la va deixar, el 2016, van començar a decaure els ingressos. Ara la productora no té activitat, amb unes pèrdues el 2020 de 217.000 euros. Segons la investigació, part dels diners que pagava TV3 a la productora anaven destinats a presumptes pagaments de les despeses de la campanya de CDC del 2010 i la trama del 3% a la Diputació de Lleida.

Pel que fa a la campanya, la investigació subratlla el nom de l'empresari Juan Manuel Parra, que ja ha confessat la seva participació en el finançament irregular de CDC. Parra ha declarat que el llavors gerent de CDC, Germà Gordó, el va instruir perquè facturés a Triacom despeses que eren de la campanya de Mas. Com a conceptes de les factures hi havia El gran dictat i Fish and chips, tot i que mai van participar en l'elaboració d'aquests programes. El mateix passaria a Lleida, on els diners es rebrien a canvi de comissions i d'adjudicacions públiques.

stats