Un any del 17-A 17/08/2018

Marlaska diu que els Mossos no tenen accés al CITCO per un "problema tècnic" i no "polític"

El ministre de l'Interior assegura que no hi va haver errors entre cossos policials el 17-A

Ara
2 min
El nou ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una imatge recent.

Madrid / BarcelonaEl ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha respost a la petició del conseller d'Interior, Miquel Buch, que li demanava l'accés dels Mossos a la base de dades del CITCO arran del desconeixement del cos dels antecedents de l'imam de Ripoll. Grande-Marlaska ha dit que els Mossos tenen "accés directe" a la base de dades del CITCO, però que hi ha "un problema tècnic que els impedeix accedir-hi perquè la seva base no és "compatible". "No és un problema polític, sinó tècnic", ha assenyalat. Ho ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què ha deixat en mans dels jutges l'aclariment dels fets del 17-A.

El ministre de l'Interior també ha parlat a la Cadena SER durant el primer aniversari de l'atemptat a Barcelona. Assegura que "no hi va haver errors de coordinació" entre Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil el 17-A. No obstant això, s'ha preguntat per què els que van vendre als terroristes els precursors dels explosius –acetona i aigua oxigenada– no van informar les forces de seguretat.

Grande-Marlaska ha apuntat que s'han adoptat mesures per a un control "exhaustiu i efectiu" del comerç d'aquestes substàncies, però ha insistit que si els venedors es van sorprendre era perquè "sabien que tenien obligació de comunicar-ho" independentment de les circumstàncies burocràtiques.

"No va fallar res, el que passa és que el risc zero no existeix. Això no vol dir que la coordinació no es pugui millorar"

Sobre la investigació dels atemptats, Marlaska ha assegurat que va existir "una coordinació més que raonable" entre les forces i cossos de seguretat i no es va ocultar informació sensible, de manera que no es pot deduir "cap error", "desistiment" o "omissió" en l'actuació dels Mossos. Segons ha defensat el ministre, tant les forces de seguretat com les diferents administracions van actuar "amb la deguda cohesió i lleialtat a les seves obligacions", ha insistit.

Grande-Marlaska, que ha avançat que es mantindrà l'actual nivell d'alerta terrorista, s'ha mostrat convençut que els actes del primer aniversari dels atemptats es desenvoluparan "amb tota la serietat i la lleialtat que exigeixen i necessiten les víctimes".

El ministre ha afirmat que no es confrontarà amb les víctimes que diuen que s'han sentit desateses i ha garantit que analitzarà les queixes, tot i que ha recordat que "des del minut zero" es va posar a la seva disposició la direcció general d'Atenció a les Víctimes del Terrorisme.

stats