Un any del 17-A 17/08/2018

Dues pancartes gegants al centre de Barcelona rebutgen la presència de Felip VI als actes del 17-A

L'advocada dels activistes denuncia que els Mossos han intentat despenjar-ne una

Laia Seró
2 min
Pancarta a la plaça de Catalunya en contra de la presència de Felip VI en als actes d'homenatge a les víctimes del 17-A

BarcelonaAquesta matinada ha aparegut penjada una pancarta de rebuig a la presència de Felip VI als actes d'homenatge pels atemptats del 17-A. Segons l'advocada dels activistes, els Mossos l'han intentat despenjar, tot i que no ho han fet. Finalment, els mateixos activistes l'han despenjat cap a les 15 h.

El secretari nacional de l'Assemblea Nacional Catalana, Adrià Alsina, ha qualificat d'"escàndol" l'acció dels Mossos. Diu que la col·locació de la pancarta era una acció "completament legal" perquè els activistes tenien l'autorització dels propietaris de l'edifici.

Els fets han començat quan, després que els activistes pengessin la pancarta de matinada, els Mossos d'Esquadra han aparegut a la plaça i han accedit a l'edifici amb equips d'escalada. Ha sigut llavors quan el grup de dins ha sol·licitat la presència d'un advocat de la Coordinadora de l'Advocacia de Catalunya. Vora les tres de la matinada ha arribat Olga Amargant. "Deien que tenien ordres de retirar la pancarta, però no han especificat de qui", ha dit l'advocada a l'ARA. Segons la seva explicació, els Mossos li han negat l'entrada a l'edifici: "Han vulnerat el dret a la defensa dels meus clients". Amargant també ha explicat que ha recomanat als seus clients que no sortissin de l'edifici "perquè els Mossos amenaçaven amb identificar-los" si ho feien. I, en cas que això hagués passat, ella no hi hauria pogut ser.

Durant la manifestació promonàrquica, que s'ha traslladat de Canaletes a davant d'aquest edifici, els activistes s'han quedat a dins. "No es pot garantir la seva seguretat", ha dit Amargant, en referència a la concentració espontània que cridava amb un megàfon "Fora", "No marxarem", "Que treguin la pancarta" i "Fora nazis de la Generalitat" davant de l'edifici.

Amb tot, el president Torra ha assegurat a Catalunya Ràdio que el cos policial només "ha anat a veure quines eren les condicions de la pancarta" i, atès que no han trobat "cap motiu d'alarma ni de seguretat" per despenjar-la, l'han deixat on era. L'advocada de la Coordinadora de l'Advocacia de Catalunya, però, ho dubta: "Per què m’impedien entrar si només comprovaven la seguretat de la pancarta?" Des de la CUP, Eulàlia Reguant també s'ho ha preguntat: "I per això volien, i encara volen, identificar les persones que l'han penjada?", ha piulat.

Una segona pancarta

Una estona després ha aparegut una altra pancarta al carrer Hospital, a tocar del mosaic de Miró del Pla de l'Os, a la Rambla, on la furgoneta del primer terrorista va aturar-se. També està en anglès i diu: "Les seves guerres, els nostres morts". Presidida per una imatge del rei Felip encaixant la mà amb el rei de l'Aràbia Saudita, critica el comerç d'armes d'Espanya amb el país àrab. A sota, en vertical, hi ha un missatge de solidaritat amb les víctimes i una estelada vermella.

Segons l’informe 'Armes sense control', fet per Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermón, entre el 2006 i el 2016 Espanya va exportar a l'Aràbia Saudita i per via autoritzada armes per valor de més de 1.415 milions d’euros.

stats