Societat 18/11/2015

L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona exposa el llegat de Carlos Pérez de Rozas

'Pérez de Rozas. Crònica gràfica de Barcelona 1931-1954' mostra imatges fetes per qui va ser el fotoperiodista més prolífic de la ciutat

Ara
2 min
foto

BarcelonaCarlos Pérez de Rozas és el primer d’una nissaga llarga de fotoperiodistes. Nascut a Madrid en el si d’una família benestant va traslladar-se a Barcelona el 1903, on va desenvolupar la seva trajectòria professional fins que va morir d’un atac de cor l’any 1954, quan tornava de fer unes fotografies des de Montjuïc de l’arribada de repatriats de la Unió Soviètica a bord del vaixell Semíramis.

Curiosament, la seva primera feina la va aconseguir gràcies a una altra fotografia d’un vaixell, en aquest cas una nau de guerra que, posteriorment, va ser enfonsada al Mediterrani. Pérez de Rozas en va vendre una còpia al diari ABC la qual va esdevenir portada. Això li va permetre convertir-se en fotògraf del diari Las Noticias, en què havia començat treballant com a maquetador.

Al llarg de la seva trajectòria professional va treballar per a diferents diaris i institucions. Va ser funcionari de l’Ajuntament de Barcelona, i el 1932 va començar el projecte Crònica Gràfica amb l’objectiu de crear un fons fotogràfic sistematitzat de la vida pública barcelonina.

El fons de 800.000 fotografies dels Pérez de Rozas

La tasca de Carlos Pérez de Rozas amb el projecte de la Crònica Gràfica va ser la llavor del gran llegat que el fotògraf va deixar per a la memòria gràfica de Barcelona, ja que el va convertir en un testimoni, a peu de carrer, dels grans esdeveniments de la ciutat.

L’any 1999 la família de Pérez de Rozas —amb alguns dels seus fills que també van ser fotoperiodistes i van treballar amb el seu pare—, va fer una donació a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona de més de 800.000 fotografies, algunes de les quals eren en negatiu, en placa de vidre o en paper.

Les 123 fotografies mostrades en aquesta exposició són una tria d’aquest fons documental extens que narra la tasca prolífica del fotoperiodista.

Fem memòria

L’exposició també ofereix un suport digital a través del qual els ciutadans poden consultar les fotografies telemàticament i aportar la informació que puguin tenir sobre les persones o els esdeveniments que hi apareixen. Una manera de contribuir, entre tots, a millorar la memòria gràfica de la ciutat.

A més a més, l’exposició s’inaugura acompanyada de la publicació del llibre 'Pérez de Rozas. Crònica gràfica de Barcelona 1931-1954', que conté les fotografies mostrades a l’exposició dividides en 3 grans apartats: la Segona República, la Guerra Civil i el primer franquisme, amb les corresponents explicacions dels contextos històrics i dels projectes fotogràfics del fundador de la nissaga de fotògrafs Pérez de Rozas.

stats