Societat 10/05/2014

Recordant els poetes catalans dels anys 70

Tres poetes -Joan Colomines, Joaquim Horta i Francesc Vallverdú- van ser els promotors del Primer Festival de Poesia Catalana, conegut popularment com El Price dels Poetes, que va resultar ser tot un èxit

Martí Cornet
3 min

Era el 25 d’abril de l’any 1970 quan la sala Gran Price de Barcelona, acostumada a rebre campionats de lluita lliure i boxa, va obrir les seves portes per acollir un grapat de les grans figures de la poesia catalana. La trobada es va anomenar Primer Festival de Poesia Catalana, conegut popularment com El Price dels Poetes.

Tres poetes -Joan Colomines, Joaquim Horta i Francesc Vallverdú- van ser els promotors d’aquest esdeveniment que va resultar ser tot un èxit, fins al punt que uns anys més tard es van dur a terme dues rèpliques: el Gespa-Price, celebrat a la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 1975, i el Price-Congrés, celebrat al llavors Palau Blaugrana l’any 1977.

Ara, 44 anys més tard del primer Price, s’ha volgut recordar aquest esdeveniment amb l’exposició El Price dels Poetes. De la poesia en temps de misèria, que ressegueix tota la celebració del Price de l’any 70, i les dels anys posteriors. L’exposició, instal·lada a l’Espai Expositiu Les Corts, estarà oberta fins al 15 de juliol, i es podrà visitar de dilluns a divendres de 10 h a 20 h.

La veu unida dels poetes

Sebastià Alzamora, comissari de l’exposició, remarca la importància d’aquella trobada de poetes, que va reunir una quantitat d’autors molt representatius, d’una gran diversitat estètica i literària: “Els poetes del Price divergien en molts aspectes, però el seu desig de canvi i la seva veu unida en uns temps convulsos a nivell polític, econòmic i social són la clau que va permetre que es pogués dur a terme una vetllada d’aquestes característiques”.

Alzamora evoca l’etern debat sobre la presència social del poeta: “Hi ha un tipus d’artista que decideix quedar reclòs a casa, crear des del seu món propi; hi ha un altre tipus d’artista que s’adona que té el privilegi de ser escoltat pel públic, que se sent cridat a tenir una responsabilitat social. Aquest és el que es va veure en el Price una oportunitat per intentar canviar les coses”.

Es diu que per poder dur a terme aquesta celebració, encara en època franquista, els organitzadors van fer trampes per poder escapar de la prohibició que suposadament els imposaria l’administració. Per això, a l’hora de tramitar els permisos per celebrar el primer Price, Colomines, Horta i Vallverdú van adreçar-se a la comissaria corresponent de manera que quan aquells permisos van arribar al Govern Civil de Barcelona, la trobada ja s’havia celebrat.

L’exposició El Price dels Poetes. De la poesia en temps de misèria recull treballs tant gràfics com visuals dels artistes que van participar en aquesta primera trobada de poesia catalana, acompanyats d’uns plafons informatius que expliquen i reconstrueixen com van ser les trobades dels tres Price celebrats. L’exposició inclou fotografies cedides per Pilar Aymerich i Vicenç Altaió, i també la projecció de la pel·lícula que Pere Portabella va fer sobre els poetes catalans, que inclou fragments en què poetes com Salvador Espriu, Gabriel Ferrater i Joan Brossa reciten alguns poemes propis.

L’11 de juny a les sis de la tarda es farà un homenatge de caràcter més públic, que tindrà lloc al mateix Espai Expositiu Les Corts, en el qual assistiran personalitats del món literari i cultural com Vicenç Altaió, Miquel de Palol, Pere Portabella i Isona Passola, entre d’altres.

Coincidint amb l’obertura de l’exposició El Price dels Poetes, aquestes últimes setmanes s’ha dut a terme una acció que ha consistit a pintar un mural gegant al carrer que reuneix les cinc figures més importants que van assistir al primer Price de l’any 1970: Gabriel Ferrater, Joan Vinyoli, Rosa Leveroni, Josep Palau i Fabre i J.V. Foix.

El mural, coordinat per l’empresa de disseny gràfic Tois Estudio, està fet amb diferents estils d’art urbà a partir de diverses gammes cromàtiques, però amb un discurs global unitari, que serveix d’homenatge al Price del 1970.

A més dels cinc grans noms d’aquella primera trobada de poesia catalana, al mural també hi ha referències a altres 18 poetes que van participar-hi, com per exemple Pere Quart, Agustí Bartra i Joan Brossa.

Un recorregut de murals literaris

La iniciativa d’aquest mural, situat en un descampat del barri de les Corts, a la cruïlla entre els carrers Benavent i Felipe de Paz, dóna continuïtat a un projecte engegat l’any passat que va consistir en la creació de dos murals dedicats a Mercè Rodoreda i Salvador Espriu (a la fotografia de l’esquerra).

Així, els veïns del districte de les Corts poden fer un recorregut de murals literaris, que integren art urbà i poesia.

stats