Societat 06/09/2013

El Tricentenari, tema transversal de la Mercè 2013

Els actes i espectacles de commemoració dels fets del 1714 tenen un gran protagonisme a la festa d'enguany

Ara
2 min
Cartell de la Mercè 2013

BarcelonaLa commemoració dels tres-cents anys del setge de Barcelona (1713-1714) tindrà un paper central a la Mercè 2013. La festa, que durarà cinc dies –del divendres 20 de setembre al dimarts 24-, comptarà amb diversos actes i espectacles amb motiu del Tricentenari. Entre aquests, destaca la transformació del Parc de la Ciutadella en 'La ciutat de la Bullícia', un escenari on es recrearà la vida i l'ambient festiu del 1714 a partir de decorats, danses i espectacles de tot tipus. L'objectiu serà no només representar la vida al segle XVIII, sinó també crear un vincle entre aquell període i el present. A la façana del Parlament es projectarà un 'mapping' de l'artista Franc Aleu que recrearà els últims tres-cents anys de la història de Catalunya.

La tradicional Cavalcada de gegants evocarà, aquest any, la Barcelona del 1714 sota el títol 'Roda el món i torna al Born', i comptarà amb la participació dels diversos gremis d'artesans de la ciutat. D'altra banda, l'antic mercat del Born acollirà, a partir del dia 12 de setembre i en diferents sessions fins al dia 28, la representació de l''Auca del Born', escrita i dirigida per Jordi Casanovas i ambientada en la ciutat del segle XVIII.

Música, circ i associacionisme

Tot i la importància del Tricentenari, la festa d'enguany no oblida els actes que any rere any tenen lloc als carrers de la capital catalana. El festivals BAM i el Mercè Música ompliran els diferents escenaris de Barcelona amb 106 concerts de grups de 19 països, entre el 20 i el 23 de setembre. Hi haurà concerts d'artistes tan variats com Miles Kane, Elliott Murphy, Peret, M Clan, Kate Ryan, Los Manolos o Delafé y las Flores Azules.

D'altra banda, el castell de Montjuïc tornarà a acollir durant tres dies una mostra de circ contemporani que reunirà 20 companyies d'arreu del món. I la Mostra d'Associacions que cada any té lloc a la plaça Catalunya arriba enguany a la 18a edició amb la presència de més de 6.000 associacions.

Viena, ciutat convidada

Més enllà dels actes de la festa pròpiament dits, cal no oblidar els dedicats a Viena, la ciutat convidada de la Mercè 2013. La presència de la capital austríaca a Barcelona convertirà la Ciutadella en un gran saló de ball obert a tots els públics, en què participaran els ballarins de l'Òpera de Viena i del Conservatori Professional de Dansa de l'Institut del Teatre de Catalunya, entre altres escoles de ball. La cultura tradicional vienesa, però, no serà incompatible amb l'avantguarda que caracteritzarà l'Òpera electrònica o les diverses mostres de teatre al carrer que organitzarà la ciutat convidada.

stats