FESTES

El Cós de Sant Antoni, una competició de cavalls única a Catalunya

Les tradicionals curses de Vila-seca s’han convertit en unes de les més importants de l’Estat

Un dels actes més destacats de la Festa Major d’Hivern de Vila-seca és el Cós de Sant Antoni: un conjunt de curses hípiques professionals que se celebren al Circuit Hípic del Parc de la Torre d’en Dolça. Les curses actuals tenen l’origen en els jocs i curses que s’organitzaven després de la benedicció del bestiar el dia de sant Antoni Abat.

Un pregó de l’any 1876 és la primera constància escrita que es té de la seva celebració. Des d’aleshores, les curses de cavalls formen part de la vida i la tradició del municipi i s’han convertit, amb el temps, en un dels elements més autòctons de la festa major de Sant Antoni, que amb motiu d’aquesta competició atreu gent d’arreu de la geografia espanyola.

I és que, juntament amb l’hipòdrom de la Zarzuela, a Madrid, Sant Sebastià i Sevilla, Vila-seca és una més de les cites que formen part del calendari oficial de competicions hípiques a l’estat espanyol espanyol.

A finals de l’any 2010, el govern de la Generalitat va declarar el Cós de Sant Antoni de Vila-seca Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional, un reconeixement que permet que aquest acte, que se celebra des de finals del segle XIX, quedi inscrit al catàleg del patrimoni festiu de Catalunya.

Tres curses al galop

Actualment, la competició es divideix en tres curses. La primera, que tindrà lloc aquest diumenge a les 12.00 hores, ha de cobrir una distància d’1,7 km. A continuació es disputarà la segona cursa, que té un recorregut de 2,5 km, i es tancarà amb una tercera altre cop d’1,7 km. Totes les curses es disputen al galop, i amb cavalls pura sang muntats, des de fa més de 25 anys, pels millors genets de l’Estat.

Fa uns anys, les curses de Vila-seca es van professionalitzar i des del 2016 passen a ser reglamentades pel Jockey Club Español de las Carreras de Caballos. Per als catalans amants de l’hípica aquesta és una de les poques ocasions de gaudir d’aquest esport. Per aquesta raó, al Parc de la Torre d’en Dolça s’hi congreguen més de 10.000 persones per assistir a un espectacle únic.

A la Festa Major de Vila-seca no hi faltaran els actes més populars, com són la Cursa de Pallassos i Pallasses, la Nit del Foc, la Cercavila del Seguici Tradicional i la Trobada Gegantera. Avui, dia de sant Antoni, se celebraran els Tres Tombs pels carrers del municipi.

El + vist

El + comentat