ARTESANIA
Camp de Tarragona 19/09/2019

Terrània continua a l’alça en la seva dissetena edició

Ara
3 min
L'antiga església de Sant Francesc de Montblanc acull una nova edició del Festival Terrània. / TURISME MONTBLANC

MontblancTerrània tornarà a ser punt de trobada de ceramistes arribats d’arreu d’Europa. Del 27 al 29 de setembre es reuniran a Montblanc en la dissetena edició del festival. A Terrània sempre coincideixen artistes veterans (dos van participar en la primera edició del 2003) i novells, uns que repeteixen i d’altres que debuten al festival, arribats de procedències variades (enguany hi ha representats set països), amb obra molt diferent i un element en comú: la passió per la ceràmica.

El públic assistent pot viure aquesta passió contemplant l’obra exposada i enduent-se a casa peces úniques i singulars que trobarà reunides juntes només els tres dies del festival. Montblanc es converteix així en punt de trobada de qui valora aquesta expressió artística, perquè també esdevé punt de concentració d’artistes.

Les dimensions de l’espai fan que la xifra de participants sempre estigui al voltant de la trentena. Enguany n’hi ha 36: 13 de Catalunya, 10 de França, 7 de Suïssa (territori convidat), 3 d’Espanya, 1 de Bèlgica, 1 de Finlàndia i 1 dels Països Baixos.

Terrània és un festival perquè disposa d’un ventall de propostes que van molt més enllà del mercat. Totes les activitats que es fan en paral·lel donen valor afegit a l’esdeveniment. Això garanteix que el gran públic s’acosti a la ceràmica, la descobreixi en alguns casos i comprengui la complexitat tècnica al mateix temps que gaudeix de l’expressió artística.

Les exposicions

De sempre, Terrània ha volgut tenir presència més enllà del recinte de l’antiga església de Sant Francesc. Així, el visitant ho pot aprofitar per passejar per carrers i places de Montblanc. Per aquest motiu, al llarg dels anys, diversos indrets de la vila han acollit exposicions de ceràmica.

En l’edició del 2019 de Terrània hi ha deu exposicions programades. La primera té lloc a Tortosa abans del festival i s’emmarca dins l’estratègia de difusió i promoció del festival. El contingut de l’exposició és el fons ceràmic que s’ha anat adquirint al llarg de la trajectòria de Terrània. Tindrà lloc a l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa fins al 27 de setembre, i es podrà visitar de dilluns a divendres de 10 a 20 hores i els dissabtes de 18 a 20.30 hores. La resta d’exposicions tindran lloc a Montblanc durant les dates de Terrània (del 27 al 29 de setembre del 2019). De tot el llistat destaquen les següents:

Ceràmica suïssa

La sala d’exposicions del claustre de Sant Francesc, en l’horari d’obertura de Terrània, acull una mostra dedicada a Suïssa, el país convidat. Hi prenen part set ceramistes: Erika Fankhauser Schuerch, Peter Fink, Martin Freiburghaus, Anita Furrer, Sandra Häuptli, Lydia de Lorio i Clémentine Roubaty.

‘L’humà, injust destructor’

Una de les novetats que presenta l’edició del 2019 és aquesta exposició singular de la ceramista Roser Oter, que a través de la ceràmica expressa els sentiments que provoca una mirada global a la situació social i política que ens envolta. Es podrà veure a la Sala de les Corts Catalanes del claustre de Sant Francesc en l’horari d’obertura de Terrània.

D’altra banda, al claustre de Sant Francesc, també en l’horari d’obertura de Terrània, es podrà veure una mostra de la col·lecció de més de 500 càntirs de Josep Feixas, de Sant Joan de Mediona.

Binomi arbre-home

L’exposició central del festival està dedicada al ceramista Joan Panisello, de Jesús (Baix Ebre). Com es fa tradicionalment, una de les peces de l’exposició ha estat utilitzada per confeccionar el cartell i la resta de material gràfic del festival. L’organització també adquirir una peça que passarà a formar part del fons de ceràmica municipal de Montblanc.

Des de l’inici de Terrània s’ha mirat d’acostar la ceràmica al gran públic. Un dels canals utilitzats ha estat l’espectacle. Al llarg dels anys s’han anat veient diferents propostes amb forns experimentals que s’han combinat amb música o focs d’artifici. En aquest sentit, el concert Suena Barro es fa amb una orquestra integrada pels instruments ceràmics realitzats pel ceramista Hernán Vargas, que alhora és qui interpreta les peces musicals. És el final pràctic a la demostració de confecció d’instruments que s’haurà fet durant el dia. Tindrà lloc quan es faci fosc, a les 20.15 hores.

stats