CULTURA
Camp de Tarragona 18/12/2019

L’atles il·lustrat més complet del port de Tarragona

Ara
2 min
L’autor del llibre, Joan Carles Blanch,  amb diferents responsables del port.

TarragonaEl port de Tarragona celebra aquest curs 2019-2020 el 150è aniversari i el seu primer gran acte ha estat la presentació del llibre Atles històric i il·lustrat del port de Tarragona. Del passat al present, obra de l’il·lustrador i historiador Joan Carles Blanch i Torrebadell (la Riera de Gaià, 1973). L’obra permet copsar la influència del port en l’esdevenir de la ciutat, i ho fa transportant-nos des del petit port de Tarrakon, a l’època ibera, fins a les obres urbanístiques recents, com ara la passarel·la del port del 2018, passant per l’arribada de la petroquímica a Tarragona, les grans infraestructures de finals del segle XX, la creació d’organismes gestors com la Junta d’Obres del Port el 1869, ara fa 150 anys, el naixement del barri del Serrallo, o l’obertura del Moll de Costa a la ciutadania, que va unir definitivament el port amb la ciutat.

L’obra combina text i dibuix de manera divulgativa i clara, i té un extraordinari interès històric i documental així com una gran bellesa plàstica i la gran qualitat de l’edició. Segons el president del port, Josep Maria Cruset, “es converteix així en el suport principal per donar a conèixer els més de 2.000 anys d’història del port i els 150 anys del naixement del port comercial modern, origen de l’actual”.

L’obra de Joan Cales Blanch explica el port traçant una línia del temps que va dels ibers als àrabs, de la construcció del temple d’August a la catedral, de l’artesania a la indústria, de Tàrraco a Tarragona, i en què es troben personatges, edificis, art, vaixells, alcaldes, guerres, revoltes, curiositats, societat, patrimoni, documents... per narrar més de 20 segles d’història. Tots són esdeveniments lligats a la ciutat que es reflecteixen en aquest atles que recull amb detall l’evolució portuària de manera gràfica i molt entenedora: les rutes comercials, la navegació o les mercaderies.

stats