Societat
Camp de Tarragona 22/03/2023

Cinquanta anys enmig de la plaça Verdaguer

El quiosc Floristeria Romeu, un establiment emblemàtic

J. Salvat
2 min
Una imatge  dels inicis del quiosc a la plaça Verdaguer.

TarragonaFa uns dies es va complir mig segle des que Tecla Amigó va apujar per primer cop la persiana del quiosc Floristeria Romeu de la plaça Verdaguer. Va ser l’11 de març i ho va celebrar amb familiars i amics amb un aperitiu i una copa de cava amb els clients i clientes, per reivindicar la tradició de la família Romeu en la floristeria a Tarragona, que arrenca el 1905. Ara ja van per la cinquena generació. Tecla Amigó pertany a la tercera i el 1973, amb 23 anys, va decidir obrir el tercer establiment de la família en aquesta plaça entre les dues rambles tarragonines, que llavors no era una illa de vianants com ara i hi passaven cotxes. “Era molt joveneta. Recordo que a la plaça hi havia la residència sacerdotal i hi vivia l’arquebisbe Pont i Gol, que cada dia em saludava amb un «Bon dia, pubilla». De les botigues d’aquella època només en queden dues o tres, però hi continua havent molt bon ambient a la plaça”, explica.

El quiosc de flors ha passat per diverses remodelacions i ha vist tots els canvis de la plaça Verdaguer fins a esdevenir una de les places amb més vida del centre de Tarragona. “Tothom sempre m’ha ajudat molt. Durant les obres de remodelació no tenia lloc per seguir oberta i uns veïns, els senyors Agramunt, em van deixar vendre al seu portal. Vaig estar-m’hi durant ben bé mig any”, recorda. Amigó no pensa encara en la jubilació perquè gaudeix molt de la feina cada dia, amb l’ajuda de l’Antonio, el dependent del quiosc, que porta vint anys treballant-hi. “La feina al quiosc, tot i ser bonica perquè estàs entre flors, és dura, ja que cada dia s’ha de muntar i desmuntar tot, i el temps ens condiciona totalment”, comenta. De l’ofici en valora l’aprenentatge diari i que ha ajudat molta gent, fent alguns cops de psicòloga. I és que un bon ram de flors pot ajudar a reconciliar una parella.

Una nissaga familiar

Les Floristeries Romeu tenen actualment quatre punts de venda a la ciutat, dos en quioscos al centre de Tarragona. El primer, que ja no existeix, el van obrir Lola i Josep Romeu, àvia i oncle avi de Tecla Amigó, a la Rambla Nova, al costat del Teatre Tarragona. La mare d’Amigó, la Josepa, va seguir la tradició familiar en un local a la carretera del Cementiri que va poder comprar després que li toqués la grossa de la Loteria de Nadal al seu oncle i que encara té la funció de magatzem i botiga. Després ja va venir la tercera generació amb l’obertura a la Rambla Vella d’un establiment per part de la Dolors, germana de Tecla Amigó, i ella mateixa amb el quiosc a la plaça Verdaguer. L’últim comerç obert per la nissaga Romeu ha estat a la Vall de l’Arrabassada, amb la Mireia, una neboda d’Amigó al capdavant.

stats