ARQUEOLOGIA
Camp de Tarragona 20/03/2019

Descobert un enterrament a la cova dels Xaragalls

Ara
2 min
La troballa és en una  excavació que va estar activa fins al 15 de març.

Vimbodí I PobletUn equip de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) ha posat al descobert un enterrament col·lectiu de fa uns 3.000 anys, corresponent a l’Edat del Bronze final, a la cova dels Xaragalls, a Vimbodí i Poblet, que serà de gran interès per estudiar el poblament prehistòric i protohistòric a la Conca de Barberà. La troballa es va descobrir en el transcurs de l’excavació que s’hi va dur a terme fins al 15 de març.

La boca de la cavitat que actualment s’excava representa només una part d’un petit complex càrstic d’origen freàtic. Els membres de l’IPHES que hi treballen pensen que part de les coves són totalment reblides i poden contenir restes de diferents períodes cronològics des del pleistocè mitjà (500.000 aC) fins a la prehistòria recent (primeres poblacions ibèriques). Durant aquesta campanya s’han descobert dipòsits arqueològics que contenen el testimoni del reompliment original de la cavitat. Entre el material descobert durant els primers dies de la campanya d’enguany hi ha moltes restes humanes, d’animals i ceràmiques de caràcter funerari de fa uns 3.000 anys.

A més, gràcies a aquestes troballes serà possible desenvolupar la recerca sobre la tecnologia ceràmica i l’aprofitament i explotació dels ramats i fer estudis genètics de les restes paleoantropològiques, cosa que permetrà establir el caràcter genètic local o si existeixen dinàmiques d’intercanvi amb altres zones geogràfiques. Un dels objectius del projecte d’investigació és registrar i datar els conjunts arqueològics i paleontològics de tot el sistema càrstic. Els treballs d’aquesta campanya permetran documentar de manera rigorosa els conjunts arqueològics més recents de la cavitat, entre els quals destaquen els materials relacionats amb enterraments humans col·lectius de l’Edat del Bronze (fa uns 3.000 anys).

stats