Música
Camp de Tarragona 08/05/2023

La festa major del teu poble comença a Vila-seca

La Fira de Música Emergent i Familiar ajuda els nous artistes a tancar contractes i organitzar concerts

3 min
L'andorrana Julia Amor durant la seva actuació a Vila-seca

Vila-secaTres minuts i un segon de glòria garantits. Sent sincers, entre el públic amb prou feines hi ha un centenar de persones, però per a Tomàs Torres i Pol Mut és una oportunitat històrica: "Mai hem pujat dalt d'un escenari. De fet, és el primer cop que agafo un micròfon", reconeix el Tomàs, que és qui ha de cantar. Són de Benimaclet (València) i han vingut fins a Vila-seca per participar en el KLK, un concurs itinerant de música urbana en català patrocinat per Carnet Jove que vol ajudar a formar i impulsar els joves talents que s'inicien amb aquest tipus de música que cada cop té més seguidors. Els nostres valencians es diuen Avant, i dalt de l'escenari canten Ara que em veu. No ha anat pas malament, i el jurat ha quedat satisfet: passen a la final. Estan cada cop més animats, però s'han topat amb la Cloe, una noia de 22 anys que amb la seva Trampa i la seva naturalitat ha fet vibrar el públic: "Nene, diga'm per què marxes. És per mi o n'has trobat una altra?", canta aquesta barcelonina de Sarrià. Els dos membres del jurat són l'Arnau i el Pol, de Flashy Ice Cream, i ho tenen clar: la Cloe guanya la quarta edició del KLK. A més d'endur-se les abraçades i els petons de les amigues i dels pares que l'han vingut a veure, tindrà l'oportunitat de publicar un single amb Delirics.

Aquest any, el concurs de música urbana s'ha celebrat a Vila-seca, en el marc de la Fira de Música Emergent i Familiar (FiM), i no podia ser d'una altra manera, perquè semblen fets l'un per l'altre. En la seva 19a edició, la FiM ha anat madurant i ha trobat un bon equilibri entre oferir música en directe per a tots els públics i facilitar el contacte entre artistes i programadors d'espectacles, per tal de donar sortida a tot aquest talent emergent. Enguany, després de quatre dies, els organitzadors estan molt contents. S'han acreditat més de 500 professionals entre mànagers, programadors, artistes... i, segons asseguren, "s'han tancat contractes". El lema d'enguany és, de fet, On tot comença. "Som la baula entre l'escena amateur i la professional", diu Martí Marfà, director artístic del FiM. Entre els professionals hi havia els responsables del Mercat de Música Viva de Vic o els encarregats d'organitzar els concerts als seus pobles i ciutats. Molt possiblement, alguns dels 42 músics que durant aquests dies s'han pogut veure entre els vuit escenaris de Vila-seca (i els que no han actuat però han vingut a promoure's) seran els que ompliran places i carrers durant les festes majors d'aquest estiu. Noms com La Clika, Julia Amor, Figa Flawas o Bewis de la Rosa (apunteu-vos aquest) intentaran seguir el camí d'altres grups ja consolidats que abans que el gran públic els conegués també van passar pel FiM, com els Manel o El Petit de Cal Eril. I potser fins i tot, a la festa major de l'any vinent actuarà la Cloe.

"Els meus fills escolten sempre música trap i el país ha de poder oferir aquest tipus de música en català", reivindica l'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, que sembla haver-se multiplicat per estar a tots els escenaris. "La fira és una aposta per la cultura i el talent jove", diu orgullós, i aquesta edició és especial perquè per primer cop alguns dels concerts es fan dins del Celler, un espai recuperat i rehabilitat que mereix la visita encara que no hi sonin acords.

stats