Incendis
Camp de Tarragona 30/05/2023

Helicòpters i drons I+D per evitar espurnes de les torres d'alta tensió

Endesa comprova aquests dies l'estat de les seves instal·lacions amb càmeres termogràfiques

2 min
Un helicòpter de la companyia fent tasques de control de la línia

El CatllarLa companyia Endesa està ultimant aquests dies els controls de les línies més sensibles d'alta, mitjana i baixa tensió que travessen el país per tal de reduir al màxim les possibilitats que una espurna pugui acabar provocant un incendi. Segons les dades de la Generalitat de Catalunya, l'any 2022 les línies elèctriques van provocar 39 incendis, els mateixos que l'any anterior, del total de 643 focs forestals que es van produir. La prevenció continua sent la millor estratègia per combatre aquest tipus d'accidents i, per aquest motiu, la companyia, segons ha explicat aquest dimarts en una roda de premsa al Catllar (Tarragona), destinarà enguany 17,3 milions d'euros a la campanya d'estiu.

La companyia concentra els treballs a les zones més perilloses durant els mesos d'hivern, perquè quan arribi l'estiu ja estiguin sota control i els tècnics es puguin començar a dedicar a les menys perilloses. En total, cal tenir sota control gairebé 100.000 quilòmetres de línia. Per poder abastar aquestes dimensions, la companyia compta amb helicòpters amb càmeres termogràfiques i també drons que permeten vigilar l'estat de la línia i que hi hagi la distància suficient entre els cables i la vegetació, segons ha explicat el responsable de les línies d'alta tensió que l'empresa té a Catalunya, Francesc López. "Amb aquesta tecnologia podem garantir la seguretat", ha dit.

Les càmeres que porten incorporades els helicòpters permeten veure molt fàcilment "si hi ha alguna anomalia" a les línies per poder-ho arreglar abans que sigui massa tard. La funció que fan els drons I+D, la novetat d'aquesta temporada, també és molt important, ja que permeten garantir que la distància entre els cables i la vegetació és com a mínim la que fixa la llei. La normativa estatal obliga a mantenir una separació d'entre cinc i set metres per evitar que una espurna pugui encendre el bosc. Aquesta distància s'ha de calcular tenint en compte el moviment que l'arbre pot tenir pel vent i també el ritme de creixement de les branques durant els següents tres anys. Quan els drons detecten que la distància és inferior arriba el torn dels jardiners, que, armats amb desbrossadores i serres mecàniques, tallen branques i matolls.

Rapidesa

Un dels pilots d'aquests drons d'última generació és Jesús Escudero. Segons ha explicat, aquests aparells tenen l'avantatge que poden arribar ràpidament on s'hagi detectat la incidència i enregistrar l'estat de la línia per saber com cal actuar. Tenen una autonomia de 45 minuts i poden arribar als 70 km/h i als 80 metres d'altura.

La presentació de la campanya s'ha fet al Golf Costa Daurada, que està just a sota d'una línia d'alta tensió que va des de Reus fins a Sant Boi de Llobregat. La línia té 420 torres al llarg del seu recorregut, que són 87 quilòmetres.

stats