TERRA -NO SOMNIS-
Camp de tarragona 22/01/2020

Llibertat i excel·lència al Montsant

Ruth Troyano Puig
2 min
Vinyes sobre terrenys argilosos i calcaris en alçada  a la DO Montsant.

Www.ruthtroyano.catL’enòleg alemany Dominik Hubert es deixa veure poc, però quan ho fa parla amb una sinceritat aclaparadora. Amb un projecte sòlid a la DOQ Priorat, Terroir al Límit, i assaborint encara els 100 punts Parker que ha obtingut el seu vi d’altura Les Manyes 2016 (100% garnatxa), s’atreveix a dir que a la DO Montsant s’hi sent més còmode. Hi arriba de rebot, resseguint la procedència d’“un raïm blau, viu, amb una estructura tànnica diferent, complex i ple d’aromes orientals” que li passa per davant un dia que és a Scala Dei. L’origen és al límit de la viticultura al Montsant, a la zona de Masdeu.

Hubert acabarà comprant una de les finques que hi ha a la vora: Les Manyes, a 800 metres d’altura. En el pacte hi entren també 4 hectàrees als Montalts, a Cabacés, on hi ha un amfiteatre de garnatxa de 75 anys d’edat, sobre argila vermella i guix. “És primitiu dir que el Montsant és el germà pobre del Priorat. El veig més interessant perquè hi ha microterroirs diferents i és una DO més oberta i lliure, que ens permet collir abans i elaborar vins amb el perfil que volem”, diu Hubert. Nascut a prop de Munic, descarta radicalment fer vins a Alemanya. Itàlia l’ha temptat, però prioritza concentrar-se en el Priorat i provar de fer vins al Pirineu.

“Vinc d’una família de carnissers i, quan anàvem de viatge, abans que museus visitàvem mercats”. Dominik Hubert entén el vi lligat a la gastronomia. Sap com ha variat la dieta i el salt cap a la naturalitat. I és per això que les seves elaboracions enològiques busquen essencialment identificar l’espai on neix el vi i exhibir elegància, fruit d’un treball de vinificació basat en la infusió i no en l’extracció. “Els vins al Montsant són sensuals, seductors, desenfadats i alegres. Prometen molt”, diu Hubert. Terroir sense Fronteres és el seu projecte al Montsant. El lidera l’enòloga sèrbia Tatjana Peceric, amb viticultura ecològica, l’ús de la rapa i sense fusta per a l’envelliment. Al celler de Capçanes donen forma i longitud als vins amb dipòsits d’acer, ceràmica i ciment. Fa dos anys que les ampolles viatgen pel món, però fa pocs mesos que ha començat la comercialització a Catalunya. De les quatre referències que hi ha al mercat, Guix Vermell 2017 demostra que hi ha espai per al risc, la inquietud i l’excel·lència al Montsant.

“Rebre 100 punts Parker és una fita puntual i volàtil, però ajuda molt. Vaig vendre 2.000 ampolles de Les Manyes en 10 dies”, explica Hubert. A la DOQ Priorat ha trigat 13 anys a assolir aquest mèrit internacional. Amb el coneixement acumulat i el que sembla amagar el Montsant, ¿podrà fer-ho en aquesta regió abans? L’Espectacle de René Barbier és l’únic vi que, de moment, pot presumir de 99 punts.

stats