Patrimoni

El maltractament animal reobre el Banc d’Espanya de Tarragona 21 anys després

L'edifici exposa una mostra temporal fins al 16 de juny

3 min
La fotògrafa i animalista Estela de Castro, en l'exposició al Banc d'Espanya

TarragonaDesprés de 21 anys tancat i precintat i de nombrosos projectes que no s’han arribat a executar, l’edifici de l’antic Banc d’Espanya de Tarragona va obrir divendres les portes per acollir una exposició temporal sobre el maltractament animal. El majestuós edifici, ubicat al bell mig de la Rambla Nova, estarà obert matí i tarda per a tothom que hi vulgui entrar fins al dia 16 de juny. Els caps de setmana també estarà obert. A dins, a més de les finestretes per on els tarragonins van treure i canviar pessetes durant molts anys, els visitants hi trobaran una exposició que segur que no els deixarà indiferents.

Es tracta d’una mostra amb fotografies i vídeos dolorosa, però que cal veure. És obra d’Estela de Castro, una fotògrafa i animalista madrilenya que va estar dos anys anant al zoo, sobretot al de Madrid, però també al de Barcelona, per documentar el que anomena zoocosis, el trastorn que pateixen els animals salvatges quan estan tancats. Moviments repetitius, soledat, apatia... "Vaig plorar cada dia que vaig anar al zoo i encara ploro quan ho recordo", va explicar divendres durant la presentació prèvia a la inauguració de la mostra.

La mostra comença a la planta baixa i continua al hall del primer pis, amb fotografies penjades al llarg del taulell de marbre on s’atenia els clients. També s’han habilitat dues petites sales, on molt pocs tarragonins van poder entrar quan era el Banc d’Espanya, on s’emeten dues projeccions que també mostren el patiment animal. La deixadesa en què es troba l’edifici, amb forats en algunes parets que deixen veure les canonades o fins i tot un sostre que val més no mirar, lliga a la perfecció amb les pèssimes instal·lacions en les quals viuen els animals que les ciutats encara tenen en captivitat.

Un dels responsables que l’Estela hagi reobert l’antic Banc d’Espanya, encara que sigui de manera temporal, és el Vicent Fibla, el director del Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona, Mèdol. "La nostra seu és a la Casa Canals, a la Part Alta, on fem algunes mostres i activitats, però la nostra visió és sortir i acostar la cultura als diferents espais públics", explica Fibla, que reivindica que "un centre d’art no són quatre parets".

No és el primer cop que Mèdol porta l’art en edificis abandonats. El mes passat van aconseguir obrir durant tres dies l’edifici de l’antiga Tabacalera, amb la mostra Digital After All, una exposició dedicada a l’art digital. En només tres dies hi van passar 1.200 persones, segons va destacar divendres la consellera de Cultura i Benestar Animal de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, durant la presentació de Zoocosis. Ramos va celebrar que "mentre no es dona un ús definitiu" a aquests edificis, almenys es puguin ocupar temporalment. “És una manera de generar un diàleg cultural més enllà dels museus i els espais normatius de la cultura, i donar visibilitat i noves interpretacions a les arts utilitzant els espais públics per apropar-les a la ciutadania”. La mostra, impulsada per Mèdol, s'ha fet amb la col·laboració del col·lectiu Cultura Verda.

El primer ciutadà que va visitar la nova exposició va ser el Ramon Bautista. Ho va fer amb prudència i en silenci, després d'haver-se colat entre els periodistes durant la presentació amb l'artista i la consellera. "No hi havia entrat mai, aquí! Ni quan era un banc", va dir a preguntes d'aquest periodista mentre mirava bocabadat el hall. "Hi podrien fer alguna cosa... un museu estaria bé".

L'exposició al Banc d'Espanya

Divulgació científica

L'edifici del Banc d'Espanya va tancar les portes l'any 2003 i des d'aleshores s'han plantejat diferents usos. L'últim va ser el Rambla Science, un espai de divulgació científica sota el paraigua de la URV. Per tirar-lo endavant, però, calien prop de 7,4 milions d'euros que Tarragona va intentar aconseguir a través dels fons Next Generation. Però no hi va haver sort. L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, va apuntar que calia "replantejar el projecte" després de la negativa europea. Viñuales també va dir que abans de tornar a impulsar un nou ús per al Banc d'Espanya, calia centrar els esforços en altres edificis emblemàtics també abandonats, però que ja tenen un projecte, com la Savinosa (que ha de ser un hub cultural) i la Tabacalera (que serà un hub tecnològic i d'innovació).

stats