Sostenibilitat
Camp de Tarragona 16/11/2022

"Abans el porta a porta el feia l'Arturo, que passava amb un tractor"

El poble que recicla millor de la Conca de Barberà és Vilaverd, amb un 89% del total

2 min
Un veí de Vilaverd penja els bujols a la porta de casa

Vilaverd"Això del porta a porta tampoc és tan diferent del que feia abans l'Arturo", diu Gregori Figuerola, un avi que no acaba d'entendre què fa un periodista voltant pel seu poble. La Conca de Barberà és la comarca de Catalunya on reciclen millor els ciutadans i, de tots els pobles i municipis que engloba, no n'hi ha cap que faci ombra a Vilaverd. Però Figuerola hi treu ferro: "L'Arturo passava amb un carro tirat per un animal i anava recollint totes les bosses del poble. Després ja venia amb un tractor i un remolc i ara, en lloc d'ell, passa un camió". La gran diferència és que els 454 vilabertins i vilabertines abans ho tiraven tot junt i ara seleccionen cada dia les deixalles. I ho fan millor que ningú. L'any 2021 van aconseguir reciclar el 89% de les deixalles, és a dir, que només van enviar a l'abocador l'11% dels residus. Segons les dades més actualitzades, les del tercer trimestre del 2022, actualment estan reciclant el 86% de les deixalles i es mantenen al capdavant de la comarca més exemplar pel que fa a la recollida.

Recollida selectiva de residus
En percentatge del total el 2021

Alguns veïns han posat un clau a la façana on pengen, el dia que toca, el bujol o cubell amb la bossa pertinent a dins. Tots tenen clar que dimarts cal tirar l'orgànica i el paper, dijous l'orgànica i els plàstics i diumenge l'orgànica i la resta. El vidre es continua recollint amb el contenidor verd i el poble també té uns contenidors oberts les 24 hores, per si algú no ha pogut participar en el porta a porta, a més d'una deixalleria als afores.

L'alcalde, Antoni Anglés, està convençut que la clau de l’èxit és ser un poble petit, però el cert és que hi ha altres poblacions de mida semblant que no han aconseguit la seva eficàcia. "Els veïns són gent gran i això d'aixecar la tapadora dels contenidors els resultava incòmode", apunta l'alcalde mentre al carrer comença a sonar la Santa Espina abans que el ban municipal anunciï que, com cada dimarts, ja ha arribat el fruiter al poble.

Qui no ho veu clar són els responsables de Cal Maginet, un petit hotel-restaurant del poble. "Hem hagut de destinar un pati que tenim per anar acumulant les deixalles", explica Joan Serra. L'establiment rep tot el gènere el dijous, però al poble no es recull el cartró fins al dimarts, de manera que l'han d'anar guardant. "Els nostres treballadors estan conscienciats, però els dies de molta feina, amb el menjador ple, no podem garantir que cada cop que buiden un plat separin l'orgànica correctament", reconeix: "Per a un negoci és complicat".

Altres veïns del poble, com el José Pozo, s'han acostumat al nou sistema i valoren molt poder anar a tirar les escombraries a les àrees d'emergència. "Nosaltres reciclem igualment, però a vegades en lloc de deixar-ho a la porta ho tirem als contenidors", diu.

L'alcalde recorda que "al principi el servei no acabava de funcionar bé" perquè el conductor del camió no coneixia tots els carrers com l'Arturo, però "al cap de quinze dies es va solucionar". Anglés lamenta, això sí, l'increment del preu del servei l'any vinent, tot i que, segons avança, l'assumirà l'Ajuntament.

stats