Premis i reconeixements

Tarragona acollirà la propera gala dels Sols de la Guia Respol

L'acte de distinció gastronòmica se celebrarà el 16 de febrer i reunirà més de 200 cuiners de tot l'Estat

Les autoritats de Tarragona i alguns dels cuiners, aquest dilluns al migdia
24/11/2025
2 min

Tarragona"Amb els productes que tenim a Catalunya, els cuiners no tenim tant de mèrit... hem nascut al millor lloc del món". Amb aquestes paraules, el cuiner català Nandu Jubany ha volgut treure valor a la feina que fan els cuiners catalans i a les constants distincions que reben. I és que l'any 2026 encara en vindrà una de nova: Tarragona acollirà la gala dels Sols Guia Repsol que se celebrarà el 16 de febrer. La gala, que se celebra des de fa sis anys i no s'havia fet mai a Catalunya, reunirà més de 200 cuiners de tot l'Estat al Palau Firal i de Congressos de Tarragona.

La notícia, rebuda amb orgull des de Tarragona, s'ha fet pública avui en una presentació a la Sala del Sarcòfag del Circ Romà de Tarragona , en la que han intervingut les principals autoritats del territori. La gran majoria dels parlaments han destacat la qualitat dels productes gastronòmics catalans i, especialment, els de Tarragona: "Fa moltíssims anys que hi ha moltes generacions que treballen la terra, fan de pescadors o de ramaders", ha insistit el cuiner de Vila-seca Eduard Xatruch, soci i xef del restaurant Disfrutar. Tant el Disfrutar com el Can Jubany tenen des de fa anys tres sols —la distinció màxima— de la Guia Repsol.

Els actes per a aquesta nova gala, que distingirà amb nous sols els millors restaurants de tot l'Estat, començaran el dia abans a Reus, amb una festa de benvinguda.

L'elecció de Catalunya com a seu per fer-hi la propera gala de la Guia Respol era fàcil d'imaginar: a més de la qualitat dels cuiners i de la matèria primera, Catalunya és aquest any Regió Mundial de la Gastronomia i, a més, és la comunitat de tot l'Estat amb més sols Repsol. En té fins a 114, 13 dels quals a Tarragona. A Catalunya també hi ha gairebé 500 restaurants, bars i tasques distingits amb els solets, una altra categoria de la guia que vol premiar també llocs amb encant que ofereixen també menjar de molt bona qualitat i a preus més assequibles. La gala dels solets se celebra a la primavera i la seu serà Alcanar. L'alcalde d'aquesta ciutat del Montsià, Joan Roig, ha agraït al Govern de la Generalitat, la Diputació de Tarragona i Repsol que hagin pensat en el seu municipi, del qual ha destacat la seva "gastronomia de proximitat, autèntica i que identifica el territori".

Equilibri entre sectors

Tots els presents han defensat que la celebració d'aquestes dues gales a Reus, Tarragona i Alcanar "marcarà un abans i un després" al sector de la gastronomia i han destacat "l'equilibri" que hi ha en aquesta part del país entre la indústria química i el turisme. En aquest sentit, el conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha deixat molt clar que l'actual Govern ha apostat per aquest "equilibri". "El turisme genera el 12% del PIB i dona feina a 500.000 persones. Quan escolteu missatges de turismofòbia, podeu estar tranquils, perquè aquest Govern estarà al costat del turisme i de la restauració. I també defensarem la indústria química de Tarragona", ha dit.

stats