Escenaris Postelectorals
Camp de Tarragona 13/06/2023

Tarragona i Reus passen a mans del PSC

Vila-seca, Valls i Tortosa seguiran a mans de Junts mentre que els republicans mantenen Torredembarra i Amposta

2 min
Sandra Guaita, del PSC, al mig de la imatge, amb Nomeí Llauradó (ERC) i Daniel Rubio (Ara Reus)

TarragonaLes eleccions municipals han modificat notablement les alcaldies al Camp de Tarragona. A la capital, el candidat del PSC, Rubén Viñuales, serà investit alcalde aquest dissabte i la seva intenció és governar en minoria, amb els nou regidors que va aconseguir el dia 28 de maig. Aquell dia, els tarragonins li van donar tres regidors més que a ERC, liderada pel fins ara alcalde Pau Ricomà, que ja ha anunciat que deixarà la política municipal. Aquest és un avantatge més que suficient perquè entre la resta de partits no hi ha cap alternativa fàcil. Tot i així, Viñuales no descarta ampliar el seu govern més endavant, possiblement després de les eleccions generals, que estan convocades per al proper 23 de juliol.

On també han guanyat els socialistes és a Reus, amb vuit regidors, però aquí sí que han hagut de buscar acords. La candidata del PSC, Sandra Guaita, serà investida alcaldessa i formarà govern amb ERC, que, liderada per Noemí Llauradó, va obtenir cinc regidors, i també amb Daniel Rubió, d’Ara Reus, que va treure dos regidors. Les tres formacions es repartiran sis tinències d'alcaldia per coordinar les grans àrees de govern. Amb el triple acord, el govern tindrà majoria absoluta amb 15 regidors.

A Vila-seca, l’alcalde Pere Segura, de Junts, seguirà al capdavant de l’Ajuntament i tindrà un govern de 13 regidors. Segura, que a les eleccions del 2019 va treure vuit regidors, podrà governar sense pactar amb cap altre partit, ja que la majoria se situa als 11 regidors. El PSC serà el principal partit de l’oposició amb només tres regidors.

Tampoc hi ha canvis a Valls, on l’alcaldessa de Junts, Dolors Farré, ha aconseguit un regidor més, i ha passat de 8 a 9. ERC s’ha mantingut com el segon partit del municipi amb cinc regidors.

Cau un alcalde històric

A la capital de la Conca de Barberà, en canvi, sí que hi haurà canvi de govern. L’històric alcalde de Montblanc Josep Andreu, cap de llista de Montblanc Progressa, va guanyar les eleccions, però un acord a tres bandes entre Esquerra Montblanc, Junts per Montblanc i Despertem Poble l’ha deixat sense vara d’alcalde. Els caps de llista de Junts i ERC, Marc Vinya i Oriol Pallissó, s’alternaran l’alcaldia els propers quatre anys.

A Torredembarra seguirà governant Eduard Rovira, d’ERC, però ja no ho podrà fer en solitari. Rovira, que ha perdut tres regidors, ha tancat un acord amb el PSC i Junts. Les tres formacions sumen 13 dels 17 regidors de l’ajuntament. Per governar el municipi es repartiran l’alcaldia entre ERC i el PSC durant els propers quatre anys.

A les Terres de l’Ebre no hi haurà canvis a les principals ciutats. L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha aconseguit fins a tres regidors més dels que ja tenia, i ha passat dels 7 als 10. Roigé s’ha quedat a només un regidor de la majoria absoluta. L’alternativa al seu govern, que era una candidatura conjunta entre Movem Tortosa i el PSC, ha aconseguit set regidors i no podrà treure Junts de l’alcaldia.

A Amposta serà Adam Tomàs, d’ERC, qui mantindrà l’alcaldia. Els republicans no han pogut mantenir els 16 regidors que tenien i s’han quedat amb 11, que és just la majoria per seguir governant sense complicacions.

stats