ARTESANIA
Camp de Tarragona 18/09/2019

Vitrum prepara la sisena edició

Enguany se celebra el 5 i 6 d’octubre i estarà dedicada als animals decoratius de vidre

Ara
3 min
Una imatge de l’última edició de Vitrum, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet.

Vimbodí I PobletEls animals decoratius de vidre, com gats, cargols, peixos i cignes, seran protagonistes a la sisena edició de Vitrum, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, que se celebrarà el 5 i 6 d’octubre en aquest municipi de la Conca de Barberà. Tots plegats han sigut escollits com a peces de la festa d’enguany, atesa la tradició que hi havia entre els antics vidriers del municipi d’elaborar petits animalons durant les estones en què no es fabricaven peces més grans, o per aprofitar vidre sobrant dels forns. En el cas dels peixos, antigament els més grans es feien servir com a regal de casament, i passaven a ocupar un lloc preeminent de les noves llars: a la vitrina, a la calaixera, al tocador...

Actualment, el mestre vidrier Paco Ramos elabora aquestes petites recreacions artesanals al Museu i Forn del Vidre de la vila, que després es poden adquirir a la botiga. Durant la sisena edició de Vitrum n’hi haurà tot un estol a la venda perquè els visitants se’ls puguin endur a casa. En anteriors edicions, les peces protagonistes de Vitrum que s’elaboren al Museu i Forn del Vidre es caracteritzaven pel seu ús quotidià, si bé per les seves característiques i elaboració artesanal també s’utilitzen per decorar: càntirs, porrons, setrills matrimoni... La festa tria cada any una peça diferent per al seu cartell i també per vendre, per reivindicar la varietat d’objectes d’ús quotidià que es van elaborar als diferents forns que van funcionar al municipi durant la primera meitat del segle XX.

La festa del vidre català

Vitrum és la festa per excel·lència del vidre artesà a Catalunya. Cada octubre, des de l’any 2014, el municipi de Vimbodí i Poblet aplega durant un cap de setmana vidriers d’arreu de l’Estat que treballen aquest material de la manera tradicional i des de diferents tècniques: vidre bufat, vitrofusió, vitrall, esmalt, joieria... Uns i altres esdevenen els protagonistes del mercat artesanal, amb artesans de diversos oficis, i dels espectacles i demostracions a l’aire lliure o al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí. La festa inclou, igualment, altres activitats relacionades amb la tradició vidriera, molt arrelada al municipi: tallers i jocs infantils, exposicions, conferències, visites guiades al museu, l’esmorzar popular, el concurs de beure amb porró...

Organitzada per l’Associació Vitrum, amb l’Ajuntament com a coorganitzador, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet és única pel seu contingut i per la varietat d’actes que inclou, adreçats a un públic eminentment familiar amb ganes de gaudir d’una festa única que barreja lleure, ciència i tradició a parts iguals. Any rere any, la festa compta amb la col·laboració de les entitats socials de la vila, particulars i diferents ens públics i privats, una col·laboració que esdevé clau en l’èxit de Vitrum.

El periodista Quico Sallés serà el vidrier d’honor

A Quico Sallés se’l coneix com a periodista ( Elmon.cat, el FAQS de TV3, l’ Aquí Cuní de la Cadena SER...), si bé també ha treballat d’escombriaire, escorxador, paleta, advocat, cambrer... segons destaca ell mateix en algun resum biogràfic. Pròximament, Sallés podrà ampliar el seu currículum amb una altra feina, la de bufador de vidre, si bé només per un dia i a títol honorífic. El popular comunicador serà el vidrier d’honor de la sisena edició de la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, Vitrum.

Quico Sallés rebrà aquest títol el diumenge 6 d’octubre, segon dia de la festa, durant un acte públic en què el periodista podrà comprovar de primera mà si bufar i fer ampolles és tan senzill com pregona la dita. També rebrà com a obsequi una peça especial elaborada al Museu i Forn del Vidre pel mestre vidrier Paco Ramos.

stats