Publicitat
Publicitat

CARTES I MISSATGES

Cartes a la Directora 20/06/2017

Sense canvi 2 no hi ha referèndum

Per què al PP i per extensió a tot el sistema polític establert els ha incomodat tant la moció de censura presentada per Podem? De fet, el més rellevant no han sigut els nos sinó les abstencions. Aquesta incomoditat l’explica la possibilitat que el partit d’Iglesias pogués arribar al govern, cosa que trencaria tots els esquemes del sistema, ja sigui liberalconservador o socialdemòcrata, que segueix governant a Europa encara que sigui amb més pena que glòria: els provoca incertesa i temor.

L’escola de psicologia de Palo Alto (Califòrnia) distingeix entre dos tipus de canvi: l’1 i el 2. El primer és un canvi polític dintre el sistema; el segon és un canvi del sistema. Que governi el PP o el PSOE s’inscriu dintre del canvi 1. És un canvi dintre del sistema, un canvi reformista i conegut. Però que Podem pogués governar o formar part del govern suposaria un canvi 2, és a dir, un canvi del sistema, rupturista i desconegut. Per tant, això provoca la mateixa por que el referèndum, un altre exemple de canvi 2.

Per tant, que l’únic partit estatal que sembla entendre el procés independentista català sigui Podem és plenament coherent. I per això no s’entén -o s’entén massa bé- l’abstenció del PDECat a la moció de censura.

ENRIC NEBOT

LLORET DE MAR

Els petards i els animals

Com cada any per aquestes dates els que tenim gossos o altres animals a casa ja comencem a tremolar, ja que, com tothom sap, a molts els espaordeixen els petards i els coets. Crec que els petards s’haurien de prohibir, o, si més no, delimitar zones concretes, separades de les zones urbanes, per tirar-ne. D’aquesta manera s’evitaria el patiment per als animals, i les persones a qui no ens agraden els seus espetecs ni el perill que comporten els ho agrairíem.

¿Tan difícil és legislar i posar una mica d’ordre a aquest desgavell tan mancat de civisme que ens envolta?

LLORENÇ SERRA I PLANELLA

GIRONA

Foc a Portugal

Les escenes dels cotxes atrapats a la carretera a l’incendi a Portugal són terribles. El nombre de persones mortes pel foc és una tragèdia. Ha sigut un desastre natural, una tempesta seca, el que ha causat aquest incendi. El clima ens ve determinat. Era molt difícil de prevenir un fenomen així. Sí que podem fer cas dels experts que ens parlen del canvi climàtic i ajudar a conservar millor el planeta. I fer cas dels experts per ajudar a prevenir les desgràcies per inclemències naturals com aquesta d’ara per salvar vides humanes. Tota la solidaritat en aquests moments a Portugal, que és un país d’una bellesa excepcional.

EULÀLIA ISABEL RODRÍGUEZ PITARQUE

TORROELLA DE MONTGRÍ

L’exemple d’una ànega

Visc en un mas al mig del camp amb una bassa que ens serveix per regar i per refrescar-nos. Una d’aquestes tardes calorosíssimes ens va sorprendre descobrir des d’una finestra nou aneguets, nedant feliços a l’aigua, controlats per la seva mare, que tenia una actitud d’alerta permanent. Una joia d’espectacle inaudit!

Ignorant la seva procedència, possiblement una riera propera, ens preguntàvem l’esforç d’aquesta mare per transportar els seus nou pollets fins a la bassa. Sense cap lloc per refrescar-se, potser els havia carregat a l’esquena o sota les ales i havia arrencat el vol per fer-los gaudir d’un xic de frescor... I potser retornaran així cap al seu niuet ressec, quan ella intueixi un risc mínim.

Mentre que els sentiments parentals dels animals són gairebé sempre exemple d’amor i responsabilitat, pensar que alguns humans civilitzats maltracten els seus fills fa esfereir.

LOLA ARPA VILALLONGA

PERATALLADA

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT