CARTES I MISSATGES

Cartes a la Directora 12/05/2019

Medicaments

Vas a la farmàcia amb la recepta mèdica per comprar un medicament i no n’hi ha. Vas a una altra farmàcia, i tampoc. Et diuen que aquest producte s’ha deixat de servir, que provis en una altra farmàcia per si hi ha sort, perquè d’aquest medicament no hi ha genèric i no te’n poden donar cap altre. Quan ho has preguntat en unes quantes i cap no en té, demanes si poden trucar a la marca i demanar quan tenen previst servir-lo. Amablement truquen i et diuen que serà a la segona meitat del mes, si tot va bé. La recepta mèdica que té una caducitat ja no et servirà, però, i et diuen que has d’anar al metge perquè te’n faci una de nova o bé perquè et prescrigui un altre medicament. Preguntes a la farmacèutica si això passa amb d’altres productes i et diu que sí. Preguntes si amb medicaments de persones que els necessiten molt, i et diuen que també, però que normalment hi ha algun genèric. Que és habitual, que de vegades es deixen de servir alguns medicaments, i t’explica dos possibles motius d’aquest fet, tots dos referents al món del mercat financer, no pas al mèdic. I penses si és aquest món, el financer, el que ha de decidir què hi ha d’haver a les farmàcies o no.

EULÀLIA ISABEL RODRÍGUEZ PITARQUE

TORROELLA DE MONTGRÍ

Eleccions europees

El 26 de maig hi ha les eleccions al Parlament Europeu i hem de tenir en compte els principals reptes i incerteses a què s’enfronta la UE: la digitalització, la demografia i la immigració.

La digitalització té un impacte en el futur del treball, en la protecció de dades personals, té a veure amb l’ús que fem de la intel·ligència artificial. I tot això hauria de servir-nos per millorar la vida de les persones, especialment de les més vulnerables. Hauria de servir al desenvolupament humà integral de les persones i les comunitats.

Pel que fa a la demografia, s’ha de parlar dels desequilibris que comporta la baixa natalitat i l’envelliment de la població.

Finalment, cal abordar el tema de la immigració, de l’asil i la integració. Cal, a nivell europeu, un esforç renovat per trobar solucions efectives i compartides sobre aquesta qüestió, que té molt a veure amb la solidaritat i amb polítiques econòmiques i demogràfiques efectives.

Votar significa assumir la responsabilitat que tenim com a ciutadans europeus, significa prendre consciència del paper únic d’Europa a nivell mundial. Els resultats electorals afectaran la totalitat de la humanitat.

ANNA MARIA MUNTADA BATLLE

GRANOLLERS

Dolors...

Aquest escrit és amb motiu del Dia Mundial de la Fibromiàlgia, avui, 12 de maig.

Dolors. Quan em van posar aquest nom no es podien imaginar que seria la definició exacta de la meva vida. Dolors. No puc trobar un mil·límetre del meu cos que no experimenti aquesta sensació. Com deu ser viure sense dolor? Ja no ho recordo.

No soc creient però sovint demano a l’ésser superior (sigui el que sigui) que em deixi sentir, ni que sigui per un minut, la sensació de no tenir dolor. Però això no és possible, el porto enganxat al cos sense remei. Vaig perdent l’energia, les forces, les ganes de lluitar, i, cosa que és pitjor, l’esperança d’una vida millor. Dic vida perquè se li ha de posar un nom, però us asseguro que d’això que jo estic vivint no se’n pot dir vida, només se’n pot dir dolor.

Hi ha moments que penso que no puc més, que vull que això s’acabi. Però vull viure, hi ha molt per viure i per lluitar, però l’esforç que faig cada dia per fer les coses bàsiques del dia a dia de vegades em supera, em deixa sense humor per tirar endavant.

Continuaré “vivint” el que em quedi, amb la força que em deixi tenir el meu cos, intentaré posar-hi optimisme per més que em costi. He de viure el que m’ha tocat per feixuc que sigui, no em queda més remei...

DOLORS FORTIS ARTACHO

OLOT