CARTES I MISSATGES

Cartes a la Directora 26/05/2019

Polítics, no terroristes

Limitar els drets polítics dels diputats catalans electes que han estat votats per més d’un milió i mig de ciutadans és un atac directe i inacceptable als drets fonamentals, tant dels diputats com dels seus votants. Aplicar una legislació antiterrorista creada específicament per evitar que presos d’ETA poguessin presentar-se a lehendakari és una tergiversació de la llei, ja que els polítics catalans no són terroristes ni han protagonitzat cap rebel·lió militar. Aprofitar-se d’aquesta legislació per suspendre diputats electes amb l’objectiu de reduir el nombre d’escons necessaris per facilitar la investidura de Sánchez és inqualificable democràticament, indigne, i una vergonya per al funcionament del Congrés de Diputats. Que en un país de la UE al segle XXI hi hagi diputats electes a la presó és una situació mai vista i que deixa en entredit, una vegada més, la salut democràtica de l’estat espanyol. Tot el que està passant judicialment i políticament al voltant del procés català, des de l’1-O del 2017, és un gran error que la justícia europea haurà de desfer per garantir el dret futur dels seus ciutadans.

DIONÍS BEL LÓPEZ

BARCELONA

Un altre referèndum

Penso que la millor resposta que podríem donar a la pròxima sentència del Tribunal Suprem sobre els presos polítics catalans seria convocar des de les entitats socials i els partits polítics un altre referèndum, aquesta vegada amb una pregunta semblant a això: “¿Creieu que la justícia que ha aplicat el Tribunal Suprem espanyol als presos polítics catalans és acceptable?”

Aquest tribunal és qui realment mana actualment a l’estat espanyol, i rebutjar-lo és rebutjar la monarquia i tot l’entrellat que la sosté. Els presos polítics seran condemnats per sedició o rebel·lió, però tothom sap que això és fals i que es fa per encobrir el motiu real, que és la venjança que estan abocant sobre aquells que van permetre i van aconseguir fer un referèndum. Doncs fem-ne un altre, ara per qüestionar aquesta justícia injustificable!

Proposo que, en cas que el veredicte s’emeti a l’estiu, es faci aquest nou referèndum en una data assenyalada, per exemple l’11 de Setembre, i que estigui sufragat amb aportacions populars per tal de no enfangar més dirigents. Més de dos milions de vots a la mà serien un excel·lent capital per portar als tribunals internacionals i la millor manera de solidaritzar-nos amb els companys empresonats.

AGUSTÍ DELGADO CAVESTANY

BLANES

‘A por ellos’

Si no en teníem prou amb el vergonyós espectacle del judici del Tribunal Suprem pel Procés, ara s’hi afegeix l’esbroncada pròpia d’una taverna de baixa estofa, al Congrés i el Senat, amb diputats i senadors de dreta, molt de dreta, i d’extrema dreta picant de peus i mans contra el terra i contra els bancs per rebre a l’hemicicle els nostres polítics empresonats, i també quan van prometre acatar la Constitució amb fórmules imaginatives per deixar constància dels seus principis. Veure la cara d’Albert Rivera organitzant un xou, demanant la paraula per deixar anar tot un seguit d’amenaces a la presidenta Meritxell Batet i als presos polítics, va ser un espectacle lamentable. I una portaveu de Vox tractant-los de criminals, sense que hi hagi sentència; al Senat Rafael Hernando interrompent Raül Romeva exclamant un “que es foti!”; Carmen Calvo donant per segur que serien suspesos... Estan arribant als límits de la ridiculesa. Fins on pensen arribar? Esperem que des d’Europa almenys s’anotin la deriva antidemocràtica que està prenent la política espanyola. Estan quedant ben retratats!

JORDI LLEAL GIRALT

BADALONA

Més continguts de