CARTES I MISSATGES
Opinió Cartes 05/01/2022

Cartes a la Directora 19/12/2021

3 min

La salut mental continua sent una gran desconeguda per a una gran part de la població. Aquesta setmana, malauradament, ha mort l’actriu Verónica Forqué, que havia comentat diverses vegades que havia passat per nombroses depressions. Tot i que la depressió sigui una de les malalties mentals més conegudes, totes continuen passant desapercebudes en general, i moltes vegades són amagades pels que les pateixen a causa del tabú que encara existeix sobre elles.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

N’és una prova que, segons dades del ministeri de Sanitat, a Espanya hi ha tan sols 6 psicòlegs al sistema públic per cada 100.000 habitants, tres vegades menys que la mitjana europea, cosa que impossibilita donar ajuda a totes les persones que realment ho necessitin, o en tot cas, amb més freqüència. Si això no fos així, potser no hauríem perdut Verónica Forqué ni continuaríem perdent més persones.

DIEGO MUÑOZ MORATO

BARCELONA

Messies Participatiu 2021

Des del 2018, els més de quatre-cents cantaires de l’Associació Messies Participatiu cantem El Messies de Händel a L’Auditori de Barcelona i des del 2019 a Girona. Malauradament, la pandèmia va obligar a suspendre el de l’any 2020. Però la vida continua. Ha passat un any i ja tornem a ser-hi. L’any 2021 tindrà el seu Messies Participatiu. La il·lusió és tossuda i, amb mascareta i totes les precaucions, tornarem a reviure i a entonar el meravellós oratori que Händel va escriure fa més de dos-cents cinquanta anys.

Aquest any la directora serà una dona, la terrassenca Mireia Barrera, que va rebre el Premi Nacional de cultura el 2014 i ha sigut directora del Cor Madrigal. Cada director d’El Messies enriqueix aquest oratori amb la seva aportació personal. Mireia Barrera n’ha fet una versió molt especial, plena de sensibilitat, en què la música es converteix en la transmissora de les paraules i emocions del text. Com ella diu, cada assaig ha sigut un magnífic acte litúrgic. Alguna cosa màgica. Així han sigut els assaigs i així seran els concerts.

El 21 de desembre a L’Auditori de Barcelona i el 23 de desembre a l’Auditori de Girona celebrarem novament la vida, la música i el Nadal amb tots vosaltres.

MARIA TERESA PORTIS I JORDI FÉLEZ

BARCELONA

Tensió per la immersió

El del català a les escoles és un d’aquells temes que probablement podrien discutir-se amb molta menys tensió. Segurament molts dels que volen acabar amb la immersió no voldrien la desaparició de la seva pròpia llengua, i admetrien que l’administració mirés d’impedir-la amb una educació en castellà en un país majoritàriament angloparlant -sempre que això no perjudiqués l’educació dels nens, etc.-. Ves que aquest dia no estigui més a prop que no ens pensem.

JOAN SÀNCHEZ

L’HOSPITALET DE LLOBREGAT

La cultura de l’esport

En aquests 21 anys que portem de segle, el nostre món ha patit un canvi tecnològic impressionant a escala global. Des de l’arribada d’internet a les llars i després dels smartphones, el nostre dia a dia ha fet un gir de 180 graus, que ha causat molts beneficis i també altres inconvenients. Un exemple és l’esport i la cultura de potenciar-lo des dels nostres primers anys de vida. Anys enrere teníem tota la canalla hores i hores als parcs infantils, on gaudien amb els seus amics, ja sigui jugant a algun esport o amb els gronxadors, tobogans, etc. Tot això ha canviat. La majoria dels infants han substituït l’esport per una forta dependència de mòbils, videoconsoles, tablets, etc.

S’ha de fer entendre als més petits de casa que l’esport forma part de la nostra vida i que ens pot resultar molt beneficiós per a la nostra salut.

DAVID ALARCÓN PÉREZ

ELS HOSTALETS DE BALENYÀ

stats