CARTES I MISSATGES
Opinió Cartes 11/02/2023

Cartes a la Directora

11/02/2023

ARA
3 min

És una verdadera llàstima que la nova llei de benestar animal, aprovada recentment al Congrés, malgrat alguns dels seus innegables avenços –com per exemple la supressió del sacrifici d’animals abandonats a les gosseres, prohibida ja a Catalunya des del 2003 però malauradament vigent encara en força comunitats de la resta d’Espanya– hagi, però, deixat fora de la seva protecció els gossos de caça per culpa d’una esmena a la llei presentada pel PSOE, que no ha sabut (o no ha volgut) resistir davant de les pressions exercides per part de sectors lligats al món cinegètic.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Ho explicava magníficament la periodista Milagros Pérez Oliva al programa El matí de Catalunya Ràdio del 8 de febrer quan deia que, segons les enquestes, hi ha al voltant d’un 10% d’electors del PSOE que estan passant al PP, i es dona la coincidència que on més incidència té aquest transvasament de vots és en comunitats com les dues Castelles, Andalusia i Extremadura, que són precisament les que més s’oposen a la llei animalista per l’enorme poder que allà hi té la caça.

De la innegable importància d’aquest fet ens en parla la Fundació Affinity: en el seu darrer informe revela que l’acabament de la temporada de caça és –després de les ventrades no desitjades–, i amb un 13% del total, la segona causa d’abandonament de gossos a Espanya.

De resultes de tot plegat, i per ironies de la vida, els gossos caçadors, els que justament necessiten més protecció, són els que en canvi han quedat més desprotegits a la nova llei!

JOSEP VILÀ BATLLE

OLESA DE MONTSERRAT

Mascareta al metro: quan l’excepció és la norma

Enhorabona, desobedients civils! Ja podeu respirar tranquils! La draconiana norma de dur posada la mascareta al transport públic s’ha abolit. Encara que, ben mirat, al vostre rostre li és ben bé igual perquè continuarà fresc i airejat com una rosa. Ara, abanderats del negacionisme –o del menfotisme– més o menys conscient, ja podreu donar la cara lliurement (ah!, és veritat!, portàveu mesos fent-ho) i escollir un altre àmbit on exercir el vostre incivisme (com per exemple traginant el vostre patinet pel transport públic), ja que el control de l’autoritat competent és més invisible que Bruce Willis a El sisè sentit.

En fi, al capdavall, estimats incívics, acabareu practicant el savi aforisme de Charles Lemesle que diu: “Feu les regles per als altres i les excepcions per a vosaltres mateixos”.

ÒSCAR PUJOL ESCANERO

BADALONA

Any Sorolla

Aquest any 2023 és l’Any Sorolla i a Madrid les exposicions que commemoren el centenari de la mort del pintor són més d’una. Sorolla va néixer a València l’any 1863 i va morir a Cercedilla l’any 1923.

Al Museu Sorolla hi ha l’exposició Sorolla. Orígenes, on es poden veure uns quants dels seus estudis de formació, i al Museu del Prado se n’hi pot veure una de retrats seus. I a la Fundación María Cristina Masaveu Peterson podem veure a l’exposició de la Colección Masaveu. La pintura española del siglo XIX. De Goya al Modernismo, una molt bona selecció d’obres del pintor. Són tres esplèndides exposicions.

EULÀLIA RODRÍGUEZ PITARQUE

TORROELLA DE MONTGRÍ

Les papereres a ciutat

L’altre dia anava pel carrer i un noi davant meu va tirar un paper a terra. Tenia una paperera a menys d’un metre, no havia de moure’s gaire per tirar-hi el paper. ¿És tan difícil fixar-s’hi una mica i no embrutar el carrer, que és de tots?

MARIA LÓPEZ

BARCELONA

stats