Opinió Cartes 12/12/2015

Cartes al Director 12/12/2015

3 min

Podem?

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Xavier Domènech, candidat de la franquícia catalana de Podem a les eleccions del 20-D, demanava fa uns dies “no girar l’esquena a la resta de pobles germans d’Espanya”, ja que “el canvi existeix més enllà de l’Ebre”. Crec que, històricament, els catalans ja hem fet prou el préssec i ens convé deixar el lliri que portem a la mà; qui vulgui peix que es mulli el cul. Encara estic esperant alguna veu col·lectiva (hi ha honorables excepcions individuals) que denunciï els atacs que estem patint: ofec econòmic, Parlament intervingut, llengua perseguida o boicot a empreses i infraestructures. Si parlem del canvi més enllà de l’Ebre, una altra fal·làcia que no per repetir-la insistentment ho deixa de ser, em ve al cap la multitudinària manifestació de Podem a Madrid del 31 de gener passat, a la qual va anar gent de tot Espanya i que segons els organitzadors va congregar 300.000 persones, que representen un 0,64% del total de la població espanyola. A tall d’exemple, les últimes Diades han reunit un 20% de tots els catalans. Les expectatives de vot de PP, PSOE i Ciutadans se situen al voltant del 70%. Senyor Domènech, el veritable i únic canvi possible és la República Catalana.

JOAN XURIACH FUSTÉ

BARCELONA

Consum responsable contra el canvi climàtic

Per reeixir en aquesta titànica empresa col·lectiva encaminada a frenar el desbocat escalfament global que ens amenaça, calen esforços que vagin més enllà dels grandiloqüents discursos dels líders mundials, que fixen certs objectius macro. Cal sobretot la ferma implicació micro de tots i cadascú de nosaltres.

Cal no oblidar que, gairebé sense excepció, els grans conglomerats energètics tradicionals (veritables responsables del desequilibri climàtic global) tenen estretes relacions d’amistat o endogàmiques amb la major part dels governs mundials, cosa que alenteix o fins i tot desactiva la capacitat dels estats per lluitar eficaçment contra el canvi climàtic.

És, per tant, en aquest complex i viciat context on els ciutadans, en la nostre faceta micro tant d’electors com sobretot de consumidors, hem de prendre la iniciativa. Optar per un vehicle elèctric, fer-se soci d’una cooperativa d’energia elèctrica renovable, substituir els llums tradicionals per leds, instal·lar una caldera de pèl·let en un habitatge rural o comprar productes ecològics de proximitat en poden ser bons exemples.

MARTÍ GASSIOT GARRIGA

BARCELONA

El retorn dels xarlatans

D’ençà que ha començat la campanya electoral del 20 de desembre, i escoltant la majoria de candidats i candidates de les diferents opcions polítiques, m’ha vingut a la memòria la figura del xarlatà.

Tabarín, el més famós dels xarlatans (segle XVII), quedaria curt davant la xerrameca de qui es presenta davant l’electorat amb programes farcits de promeses que, com és habitual, es compleixen molt poques vegades o quasi mai.

Recordo el mercat dels divendres de quan jo era petit. El xarlatà de torn oferia una manta i, a qui la comprava, n’hi regalava una altra; i a més, un joc de llençols, una vànova i unes estovalles. De ben segur que cada setmana algú es vantava d’haver aconseguit una ganga. El xarlatà havia sigut convincent una vegada més i cada setmana disposaria de nova clientela encantada de deixar-se... convèncer?

Enguany és el que passa, però amb una diferència substancial: no es regalen mantes, llençols, vànoves ni estovalles. Es regalen promeses i compromisos que mai seran realitat.

JAUME FARRÉS BOADA

OLESA DE MONTSERRAT

El 20-D tornem a votar

Totes les eleccions són i han de ser rellevants. Les del 27-S ens van proporcionar un enfocament i una finalitat diferents dels que són habituals en les eleccions que es fan per formar un Parlament. Les que tenim d’aquí poc, però, també comportaran novetats importants, amb el protagonisme clau que les enquestes donen a noves forces emergents. Es tracta de noves formacions que volen oferir opcions alternatives a l’actual bipartidisme.

El fet que parlem d’eleccions generals no ha de frenar l’alta participació que vam tenir a les autonòmiques catalanes del 27-S. Els resultats del 20 de desembre amb tota seguretat condicionaran el territori català, i les dades dels resultats obtinguts es tornaran a llegir en funció de cada ideologia i partit polític, però per damunt de totes les lectures que se’n facin quedaran uns resultats numèrics objectius.

Continuem, doncs, votant i mostrant la nostra voluntat com a poble.

JOAN TERUEL SOLER

BADALONA

stats