Els Castellers de Vilafranca freguen els límits del món casteller

El primer diumenge de festes gaudeix de tres de les quatre millors construccions del moment

La diada del primer diumenge de festes de Santa Tecla a Tarragona ha esdevingut avui una de les cites més competitives de la temporada, si bé el destí ha repartit sorts desiguals i les caigudes han posat en relleu la dificultat d'algunes de les construccions més valuoses del món dels castells. Les tres colles han comprovat a la plaça de la Font que res està fet fins que tots els castellers toquen a terra i totes elles s'han endut algun dels premis buscats tot i no completar la feina com haurien volgut.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha començat l'actuació apostant per l'estructura de gamma extra que ha marcat el punt d'inflexió de la seva temporada, el quatre de nou amb folre i pilar. El quatre s'ha alçat força controlat, si bé l'entrada del pilar ha estat molt incòmoda i això els ha fet treballar durant el descens. Un cop alliberat l'espadat, el castell s'ha tornat dòcil. Han seguit prement l'accelerador tot encarant el quatre de nou sense folre. El 'castell total' s'ha d'aixecar amb unes mides perfectes i els vallencs n'han estat prou conscients per desmuntar dos cops el seu peu. A la tercera han fet sonar les gralles i s'han preparat per lluitar de valent. El castell no s'ha mostrat accessible en cap moment però els castellers del tronc han treballat per mantenir l'estabilitat fins al moment de l'aleta. Després de coronat, el quatre s'ha anat desajustant i el desgast ha fet que es trenqués per la part del mig. En tercera ronda han descartat el dos de nou amb folre i manilles per arrodonir una diada de gran nivell descarregant el setè cinc de nou amb folre de la temporada, una xifra rècord per als rosats. La més gran de les catedrals s'ha hagut de treballar amb constància però l'experiència dels vallencs ha estat suficient per dur-la a bon port.

Amb un programa clar,  amb l'únic objectiu de trencar el sostre del món dels castells, els Castellers de Vilafranca han decidit iniciar l'actuació atacant el tres de deu amb folre i manilles. Després de desmuntar-ne un peu, l'han buscat amb convicció però aviat s'ha deixat entreveure algun lleu desajust a les manilles. El castell s'ha coronat sense aparents dificultats però durant el descens han hagut de treballar en l'encaix amb la tercera base. Quan el pis de setens ja arribava a les manilles, el tres s'ha ensorrat. La caiguda ha estat prou dolça per no condicionar la segona ronda, en la qual han atacat el dos de vuit sense folre. La torre penedesenca s'ha bastit sense problemes però, quan semblava que arribarien a l'aleta de forma relaxada, l'acotxador ha relliscat fins a tres ocasions abans d'ocupar la seva posició. L'enxaneta ha coronat l'estructura més valuosa però el dos ha cedit de seguida. Després de desmuntar el quatre de nou sense folre amb sisens col·locats, els Castellers de Vilafranca li han plantat per segon cop aquesta temporada. Han apamat la carregada sense gaires complicacions però, després de coronar-lo, els pisos centrals han començat tensar-se i s'ha acabat trencant amb la sortida de la canalla.

Els verds han dibuixat avui l'objectiu a assolir, la tripleta de castells límit, la més valuosa. La sort no ha estat del seu costat, però han demostrat que tenen el sostre del món dels castells a tocar i que abans que no s'acabi la temporada poden donar més d'una sorpresa.

Els Xiquets de Tarragona encaraven avui un dels reptes més importants de la temporada a la plaça de la Font. Anul·lada la diada de Sant Magí, arribava la seva primera oportunitat d'encarar la millor actuació de l'any a casa, però els nervis s'han fet notar des del començament. Han desmuntat el peu del cinc de vuit en el primer torn i, quan ja el tenien a punt de coronar, la canalla s'ha fet enrere. Sense marge a fer un pas enrere, hi han tornat en el segon torn però el castell s'ha estirat per la part baixa i després de les aletes s'ha acabat trencant. La catedral ha sabut mantenir una forma correcta per la part alta però ha patit l'eixamplada inferior, que ha cedit entre el segon i tercer pis. El castell de gamma extra pels Xiquets avui ha estat el primer tres de nou amb folre de la temporada. Els nervis han estat evidents des del principi però els Matalassers han dominat el constant tremolí amb paciència i serenor. Els més menuts s'han mostrat valents aquest cop i la colla ho ha acabat celebrant amb la canalla a les espatlles. Han rubricat la tripleta màgica en descarregar per segon cop aquesta temporada el quatre de nou amb folre. Aquest castell ha estat una mostra del moment pel qual passa la colla. Si bé les cares dels seus castellers mostraven serenor, els moviments feien evident el punt límit de la seva actuació.

Si una colla encarava la diada del primer diumenge de festes amb la convicció que avui era el seu dia, aquesta era la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Després d'uns assajos certament prometedors, posaven l'inici de l'actuació amb el seu castell insígnia, el cinc de nou amb folre. Els de la camisa lila l'han carregat amb molta convicció i fins i tot han fet que el descens semblés senzill. Han aprofitat la motivació que els donava la primera construcció de gamma extra per buscar el gran objectiu de la diada, el tres de deu amb folre i manilles. Els tarragonins han desmuntat el primer peu en una imatge molt poc habitual en aquesta construcció, però a la segona han fet sonar les gralles. El castell de deu pisos s'ha alçat mantenint unes mides molt correctes en tot moment però tensant-se de forma perillosa. L'inici del descens ha fet pensar que el podrien descarregar, però quan el pis de setens arribava a les manilles la construcció s'ha ensorrat. La caiguda els ha passat factura a nivell de folre i de manilles i això ha fet que abaixessin pretensions de cara al tercer torn i apostessin pel quatre de nou folrat.

Les quatre hores de durada de l'actuació i el gran nombre de caigudes han passat factura a la ronda de pilars. La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha aprofitat una baixa en l'alineació habitual del seu espadat per estrenar una nova quarta de pilar de sis formada a les files dels Xiquets de Hangzhou. També han patit canvis els Castellers de Vilafranca, que han optat per igualar el pilar de sis dels vallencs. La cirereta de la diada de les colles locals ha arribat a la ronda de pilars. Els Xiquets de Tarragona han descarregat el pilar de set amb folre amb un punt de coratge, mentre que la Colla Jove Xiquets de Tarragona ha completat l'únic espadat de vuit amb folre i manilles de l'actuació, el primer que descarreguen a Tarragona. 

Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4d9fa, 4d9 c, 5d9f, P6
Castellers de Vilafranca: 3d10fm c, 2d8 c, id 4d9, 4d9, P6
Xiquets de Tarragona: id 5d8, 5d8 c, 3d9f, 4d9f, P7f
Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5d9f, 3d10fm c, 4d9f, P8f