Ara Castells 15/09/2017

Tarragona espera la primera gran festa castellera dels actes de Santa Tecla

Fins a tres colles podrien trencar el sostre del fet casteller en l'exhibició de diumenge

Efren Garcia
3 min
Primer tres de deu amb folre i manilles carregat a la Plaça de la Font de Tarragona pels Castellers de Vilafranca / TJERK VAN DER MEULEN

BarcelonaLa plaça de la Font de Tarragona esdevindrà diumenge l'escenari de la que pot acabar sent l'actuació castellera més important mai vista. Els objectius de tres de les quatre formacions participants a l'exhibició del primer diumenge de festes de Santa Tecla apunten de forma directa al sostre límit de l'activitat. Si es compleixen les previsions, la diada podria sumar al voltant d'una dotzena de construccions de gamma extra.

Com és habitual els últims anys, els Castellers de Vilafranca han estat els únics a descobrir les cartes abans del cap de setmana. Els verds han anunciat les seves pretensions fil per randa. L'actuació començaria amb el tres de deu amb folre i manilles, sumaria el dos de vuit sense folre i arrodoniria una tripleta de castells única i sense precedents si estrenés amb èxit el quatre de nou sense folre. Havent descarregat enguany ja dues de les tres construccions anunciades, més el pilar de vuit emmanillat, la utopia no sembla pas tan llunyana. El ritme de l'actuació pot ser una de les claus de la seva tria, ja que com més gran sigui el desgast, més es reduiran les possibilitats d'èxit.

A la Colla Vella dels Xiquets de Valls els va quedar una espineta clavada el dia de Sant Fèlix. Després de provar el tres de deu amb folre i manilles més d'hora que mai, per Sant Joan, els vallencs no voldran deixar passar l'oportunitat de tornar-ho a intentar a Tarragona. El quatre de nou sense folre sembla clarament a hores d'ara un castell que cal tenir en compte, si bé per posar en dificultats els Castellers de Vilafranca necessitaran estrenar una estructura com la del quatre de deu emmanillat. Si una construcció pot resultar decisiva tot i el seu valor simbòlic, serà la del pilar de vuit amb folre i manilles, ja que cap de les colles pot fallar en provar-lo si vol portar l'aigua al seu molí.

Si bé el cara a cara entre els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls s'espera amb candeletes, la sorpresa la podria donar la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Els de la camisa lila van anunciar ara fa una setmana que treballarien per assolir les dues construccions bàsiques de deu pisos. Si ho fessin tindrien també a tocar el sostre del món casteller, si bé els exigiria completar el tres de nou amb folre i agulla i l'espadat de vuit pisos amb folre i manilles. Aquesta opció, però, passaria per estrenar tres de les estructures més grans el mateix dia i perquè la formació amfitriona provés per primer cop el quatre emmanillat. Amb el cinc de nou amb folre per bandera, sembla que l'opció més conservadora, si de l'estrena del tres de deu se'n pot dir així, seria la més factible.

Descartada també la Diada de l'Onze de Setembre, als Xiquets de Tarragona cada cop els queden menys oportunitats per sumar castells de nou pisos. Diumenge cal esperar que els matalassers col·loquin el llistó al més amunt possible i, tot i que cal esperar el doblet de nou o la ‘tripleta màgica’, la cita podria servir per rubricar la recuperació de la gamma extra en forma de pilar de vuit amb folre i manilles.

Com ja és habitual en les exhibicions del màxim nivell, qualsevol pas en fals podria modificar els pronòstics més favorables. En tot cas, els Castellers de Vilafranca comptarien amb els castells de nou pisos amb agulla i amb la torre emmanillada, la Colla Vella dels Xiquets de Valls també podria optar pel quatre de nou amb folre i pilar o el cinc de nou, i la Jove de Tarragona té al seu abast el dos de nou amb folre i manilles i el nou de vuit. Si no arriben els castells de nou pisos dels Xiquets de Tarragona, ja han demostrat sobradament el seu domini amb les estructures de la gamma alta de vuit i amb els grans espadats.

stats