Castellers i falconers col·laboren per millorar la seguretat de les torres humanes

La Federació de Colles de Falcons de Catalunya organitza un primer taller amb l'objectiu de millorar la prevenció de possibles lesions

Si bé és força conegut que el fet casteller ha crescut a marxes forçades els últims quatre anys, potser no ho és tant que el món dels falcons ho ha fet de forma paral·lela. Aquesta projecció ha posat de manifest entre les mateixes agrupacions que formen part de la Federació de Colles de Falcons de Catalunya la necessitat d'estudiar les figures i els mecanismes de seguretat, tant passius com actius, que els puguin ajudar a millorar la seguretat en la seva activitat. Després de contactar amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, el 12 de novembre falconers i castellers van treballar plegats en el primer taller de cascos i prevenció de riscos impartit per Enric Rovira.

El volum de creació de noves colles i, sobretot, el nivell assolit per les formacions de falcons ha fet que els responsables de la Federació de Falcons es posessin en marxa per establir nous protocols de seguretat. “Des de la Federació de Colles de Falcons de Catalunya ens vam posar en contacte amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya”, afirma David Garcia, vicesecretari de l'entitat, “per fer-los arribar el nostre interès a impartir un taller sobre com utilitzar correctament el casc i quines coses cal tenir en compte perquè sigui el màxim d'efectiu”. Des de la Coordinadora de Colles Castelleres, que aquest any va celebrar la vintena jornada de prevenció de lesions en el món casteller, es va traslladar el cas a Enric Rovira, responsable de l'estudi del casc casteller i membre de la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

El taller va comptar amb la participació del 80% de les colles de falcons federades i va constar de dues parts, la referent a l'ús del casc i una taula rodona en la qual es van posar en comú les tipologies de les lesions d'aquesta activitat. “Ens hem adonat que la majoria de lesions es donen a nivell d'articulacions”, explica David Garcia.

La Federació de Colles de Falcons ha recollit la voluntat de les colles “de fer algun tipus d'estudi de les figures per poder evitar lesions i caigudes, però sobretot per millorar la vigilància i la protecció, tal com es fa en el món casteller”, de manera que aquest primer pas conjunt podria obrir les portes a futures col·laboracions en l'àmbit de la seguretat a l'hora d'alçar torres humanes.

Més continguts de