Ara Castells 22/04/2016

“La Diada de la Capital Iberoamericana serà una oportunitat per mostrar els nostres millors castells”

Andrés Miranda, cap de colla dels Castellers de Lo Prado, a Xile, ens explica algunes de les claus de la primera actuació castellera per satèl·lit

Efren Garcia
3 min
Andrés Miranda al costat de Francesc Moreno 'Melilla", ex-cap de colla dels Castellers de Vilafranca

BarcelonaDissabte tres agrupacions actuaran en la primera diada castellera per satèl·lit. Els 11.000 quilòmetres que separen Andorra de Santiago de Xile s'esfumaran durant les tres rondes que duri la primera Diada de la Capital Iberoamericana. Els Castellers d'Andorra estaran acompanyats dels Castellers de Caldes de Montbui a la plaça del Poble d'Andorra la Vella a partir de dos quarts de set de la tarda; a Xile, però, seran dos quarts de dues quan els Castellers de Lo Prado es posin en marxa.

Hem volgut apropar-nos també, en la prèvia de l'actuació, a la colla xilena que, a través del seu cap de colla, Andrés Miranda ens comenta l'expectació que ha generat la diada a Santiago.

“Quan ens va arribar la idea ens va semblar una proposta innovadora i difícil de refusar. Tenint en compte que som l'única colla a Xile, no tenim moltes oportunitats de mostrar els nostres castells al públic general. Antigament només teníem dues diades a l'any i algun petit taller, així que quan vam rebre el primer missatge de Juli Peña el desembre de l'any passat no vam trigar gaire a acceptar la invitació. Serà un honor participar en aquesta Diada de la Cultura Iberoamericana i una oportunitat per a nosaltres per poder mostrar les nostres millors construccions. Estem nerviosos i neguitosos”

Com prepareu l’actuació? Arribeu en bona forma?

“Ens hem preparat molt per a aquesta diada. A més dels assajos regulars de cada dimarts i dijous a lo Prado, hem sumat dos assajos extra a Providencia amb la Comunitat Catalana a Xile amb l'objectiu d'aconseguir una pinya sòlida. Esperem fer una jornada històrica per a la nostra colla en descarregar el dos de sis, el tres de set, el pilar de cinc i el nostre primer quatre de set.”

Com és la vostra relació amb el món casteller a Catalunya?

“Tenim molt bona relació amb altres colles. Els dos cops que hem tingut la possibilitat d'estar a Catalunya ens han rebut molt bé. Les colles de Tarragona, Valls i Vilafranca ens han obert les portes dels seus locals d'assaig i ens han fet sentir com a casa, com una colla més.

A distància, mantenim contacte regular amb els Castellers de Vilafranca a través de les xarxes socials com Facebook, Whatsapp i Skype. Ens orienten tècnica i organitzativament. Alhora seguim els diaris i les pagines webs especialitzades. Estem al corrent de cada diada o novetat dels castells a Catalunya i al món.”

Una de les principals dificultats per a una colla com la vostra deu ser reunir prou gent per arrodonir pinyes prou grans i segures.

“Exacte, és una de les nostres dificultats. Som una colla jove, composada principalment per alumnes i ex-alumnes de les escoles municipals de Lo Prado. Tot i així és un tema que, poc a poc, hem aconseguit superar gràcies a la col·laboració de la Comunitat Catalana a Xile. Ells ens donen suport en cada taller o actuació, a més del públic que aconseguim encantar i sumar a cada pinya.”

A més dels Castellers de Lo Prado, Xile havia aconseguit organitzar alguna altra colla basada en el mateix model que la vostra. Què ha passat amb aquests projectes?

“Lamentablement, els altres dos projectes castellers, Cerro Navia i Peñalolen, no van prosperar per falta de suport o voluntat política d'ambdues comunes. Es fa difícil implementar un projecte tant gran sense aquesta ajuda. És fonamental que l'alcalde, el director d'educació i els professors treballin en equip perquè aquests tipus de projectes prosperin. En el nostre cas, ens sentim afortunats com a colla de comptar amb aquest suport durant tants anys. La nostra colla es nodreix dels alumnes que participen en els tallers de castells que fem a cada una de les escoles públiques de Lo Prado.”

A la plaça del Poble d'Andorra es muntarà una pantalla gegant per veure els vostres castells al costat dels de les formacions andorrana i catalana, com es viurà l’actuació a Xile?

“Gràcies a les gestiones de la nostra directiva i a la feina de l'ANC i l'APOC (Comunitat Catalana a Xile) tindrem un local que hi podrà encabir 250 persones, una pantalla gegant i streaming per poder veure les actuacions simultàniament. A través d'aquest enllaç qualsevol podrà seguir la diada.

No hi ha una expectació nacional però sí local, poc a poc els diaris i les ràdios han anat anunciant aquesta històrica diada.”

Hem pogut veure grans castells de la formació Xilena però i la música?

El toc de castells és el mateix tot i que he de reconèixer que no hem aconseguit tenir un grup de grallers definitiu. Se'ns ha fet difícil. En alguns casos hem alçat castells amb música de fons o amb altres tipus d'instruments de percussió o de vent. Tot i així, el nostre objectiu és organitzar un grup estable que ens permeti mantenir la tradició intacta.

stats