Els Castellers d'Andorra preparen la primera actuació castellera via satèl·lit

La formació compartirà l'experiència amb els Castellers de Lo Prado, que intercalaran els seus castells a 11.000 quilòmetres de distància

El proper 23 d'abril, dues de les colles castelleres formades fora del principat alçaran les seves torres humanes en una mateixa actuació. Els Castellers d'Andorra i els Castellers de Lo Prado compartiran una jornada molt especial, ja que la ciutat dels Pirineus celebrarà la seva capitalitat de la cultura iberoamericana organitzant una diada conjunta. La peculiaritat, però, serà que les colles actuaran separades, a 11.000 quilòmetres de distància, i que el contacte es farà per 'streaming' i a través d'unes pantalles gegants.

“Quan ens van dir que Andorra seria la Capital de la Cultura Iberoamericana del 2016 i que podíem proposar algun acte, de seguida vaig tenir clar que havíem de fer una actuació amb els Castellers de Lo Prado”, explica Juli Peña, cap de colla dels andorrans, “però era clar que portar-los a Andorra seria difícil, per això vaig pensar fer-ho via 'streaming', muntant una pantalla gegant a Andorra i una altra a Xile”.  L'actuació tindrà lloc a la plaça del Poble d'Andorra la Vella a les 18.30, hora andorrana, les 13.30, a Xile, i es desenvoluparà com una jornada convencional amb el sistema de rondes intercalades habitual. El muntatge d'una pantalla gegant facilitarà que tant els castellers com el públic puguin seguir el desenvolupament de les dues formacions. “Estem treballant amb Andorra Telecom i el Comú d'Andorra la Vella”, afirma líder dels de la camisa bordeus. "A Xile estan entusiasmats i nosaltres tenim moltes ganes de tirar-ho endavant”.

La formació pirenaica coneix bé les dificultats d'actuar en solitari i lluny d'altres colles castelleres, i per això sempre s'ha sentit molt identificada amb la resta de colles formades fora de Catalunya. L'entitat intenta mantenir el contacte i establir-hi relacions per poder-se ajudar mútuament, i un dels projectes amb els quals treballa és l'organització d'una diada transpirinenca.

“Pensem que el món casteller acollirà positivament aquesta diada”, comenta Peña preguntat per la novetat del sistema. "Els Castellers d'Andorra volem fer, des del principi, una aportació important al món casteller innovant, creant diades diferents com la de la neu, la tres nacions o la transpirinenca, però sense allunyar-nos de la part tradicional”.

Les seves intencions passen per completar una actuació amb castells de la gamma alta de sis com podrien ser el cinc de sis, el tres amb agulla o el dos de sis. Si bé arrosseguen ja un bon nombre de camises a les actuacions, no volen fer un pas en fals i condicionen l'assalt als set pisos al creixement de les seves pinyes. “Volem ser autosuficients, no dependre de les pinyes d'altres colles per fer castells”. Per la seva part, segons apuntava fa pocs dies el diari electrònic Diaricasteller.cat, els Castellers de Lo Prado estarien treballant aquests dies amb l'objectiu de preparar el quatre de set per a la jornada de Sant Jordi.