Ara Castells 22/08/2019

La diada de Sant Fèlix, pendent dels despatxos

La cessió dels drets d’imatge causa entrebancs en la contractació de colles i transmissió televisiva

Guillem Andrés
5 min
4d9fp descarregat de la Colla Vella per Sant Fèlix (2015) / Tjerk van der meulen

BarcelonaDes que fa dos anys va esclatar el conflicte per la cessió dels drets d'imatge de les colles a la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya, aquest tema no ha deixat de ser una pedra a la sabata que s'ha anat arrossegant i en cap moment totes les parts han estat totalment contentes amb l'acord assolit, que ha anat variant en cadascuna de les temporades. Aquest agost s'ha viscut un nou episodi quan una clàusula en l'acord de contractació de l'Ajuntament de Vilafranca amb les colles, en la qual incloïa la cessió dels drets d'imatge d'aquestes per a l'actuació de Sant Fèlix, n'hi ha hagut dues que s’han negat a firmar-lo, la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Aquesta circumstància ha suposat que algun dels actors implicats hagi arribat a escenificar que aquestes dues colles no actuessin per Sant Fèlix. Tot i que aquest és un escenari totalment impensable, les formacions encara no han tancat l’acord de contractació en un conflicte que, a vuit dies per a la gran cita castellera, encara s'ha de resoldre.

El punt inicial en el qual divergeixen les opinions, i que ha provocat aquesta situació, està en l'assemblea de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya a Manresa el gener del 2018. En aquesta es va aprovar que les colles cedien els seus drets a la Coordinadora de manera col·lectiva, acord del qual l'entitat assegura que té un informe jurídic que certifica que adquireix els drets de totes les colles, tot i la seva posició en la votació. Alhora, es va signar un conveni de cessió de drets d'imatge amb la CCCC per reforçar aquest acord, el qual van signar totes les colles menys els Castellers de Vilafranca i Colla Vella dels Xiquets de Valls. Aquesta negativa dels verds i rosats en signar aquest conveni és el motiu pel qual les dues colles mantenen que segueixen sent els propietaris dels seus drets d'imatge.

L'any passat La Xarxa va ser novament la plataforma encarregada de fer les retransmissions castelleres. Tot i que per un moment l’acord va asserenar els ànims, la Coordinadora no en va acabar del tot satisfeta, especialment a partir del moment que es va obrir la plataforma XALA!, on els usuaris havien de pagar una quota per poder veure les retransmissions castelleres per 'streaming', tot i que aquestes sí que es podien veure per les televisions locals.

SOM assumeix la difusió castellera dels castells

Arribats a aquest punt, al maig d’aquest any es va anunciar l'acord pel qual la Coordinadora cedia els drets d'imatge de les colles a la productora SOM, ja que garantia les retransmissions en 'streaming' de manera gratuïta, perquè en fes difusió castellera i on estaven incloses les retransmissions de 30 diades castelleres al llarg de l'any, una de les quals era Sant Fèlix. Tot i que la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca ja van manifestar el seu malestar per aquest acord, finalment el van acceptar. Les dues colles que més impediments han posat a cedir els drets a la nova plataforma de la Coordinadora estan patrocinades per la Xarxa, un fet que ja ha estat criticat per altres agrupacions així com la Coordinadora. SOM, per tant, obria la nova plataforma Castells.tv, en la qual es podrien veure les retransmissions de les diades pactades. Per tal que una televisió local pogués emetre una actuació castellera havia d'arribar a un acord amb la productora, la qual es va comprometre a cedir gratuïtament el senyal de les imatges a totes aquelles televisions locals que ho demanessin. Tac12, per exemple, ha arribat a un acord per a la retransmissió de força d'aquestes actuacions, algunes amb producció exclusivament de SOM i d'altres amb coproducció.

Les negociacions entre SOM i Ajuntament, encallades

Fins al moment, però, Penedès Televisió (que forma part del grup de La Xarxa) encara no ha emès cap actuació i, evidentment, Sant Fèlix era un dels seus objectius. És per això que es van mantenir negociacions amb SOM i es va arribar a l'acord per retransmetre l’actuació del 30 d’agost, així com totes les diades del tram final de temporada, dotze de les quals en coproducció. De l'acord només en faltava la signatura, però sobtadament la negociació es va trencar. L’Ajuntament vilafranquí va comunicar a l'operador que no podia signar-lo. Durant la tarda de dimecres, el grup SOM va emetre un comunicat de premsa en el qual asseguren que el dia 29 de juliol tenien aquest acord amb Penedès TV i que "va ser suspès", segons el seu comunicat, "per indicacions polítiques que no tenen res a veure amb els interessos del món casteller".

De la mateixa manera, la Coordinadora ha acusat públicament el conseller delegat de La Xarxa, Francesc Pena, en un fil de Twitter, de posar “obstacles a les televisions locals perquè puguin coproduir les diades o, fins i tot, retransmetre el senyal que SOM els cedeix gratuïtament”. En declaracions l'ARA, Pena se n'ha desmarcat per complet i ha afirmat que "les televisions públiques, en l'àmbit editorial, són completament autònomes, lliures i independents" i que La Xarxa és "només som una empresa pública que els dona suport". Així mateix, ha afegit que si l'Ajuntament de Vilafranca els demana difondre la seva festa major, com és habitual, els donarien tot el suport que estigués a les seves mans.

Tot i això, l'objectiu de l'Ajuntament de Vilafranca ha continuat sent que aquesta actuació es veiés per la seva televisió local. D'aquesta manera en l'acord de contractació de les quatre formacions participants en la diada va incloure una clàusula que indica que les colles cedeixen els seus drets a l'Ajuntament, per tal que aquest els pugui oferir a Penedès TV. La Colla Vella i els Castellers de Vilafranca han estat d'acord, mantenint que són sobiranes dels seus drets per cedir-los a qui ells vulguin, mentre que la Colla Joves Xiquets de Valls i Jove de Tarragona no hi estan d'acord, ja que asseguren que els drets d'imatge, tant els seus com els de les quatre colles, els van cedir a la Coordinadora i que actualment aquests són propietat de SOM. Aquest mitjà també s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament i l’equip de premsa de l’alcalde Pere Regull, la persona que ha portat les negociacions amb les colles, però ha declinat fer declaracions mentre durin les negociacions.

Per la seva part, la productora SOM ha assegurat a l'ARA que produirà l’actuació pel portal Castells.tv, així com el resum de TV3, i que no s’imaginen, de la mateixa manera que la resta d’actors implicats, que Sant Fèlix no s’acabi desenvolupant amb les quatre colles a plaça. El punt que encara cal determinar, però, és com l’Ajuntament de Vilafranca acaba jugant l’opció que l’actuació es pugui veure per Penedès TV, si es torna a l’acord inicial o es busca alguna altra fórmula que satisfaci a totes les parts. La productora SOM ha indicat que és totalment favorable a fer una coproducció amb Penedès Televisió o a cedir-los el senyal de forma gratuïta.

En el comunicat de SOM, alhora, la productora ha mostrat la seva sorpresa perquè Penedès Televisió no estigui emetent diades castelleres i ha afirmat que si no es retransmet la diada de Sant Fèlix per la televisió local "serà per raons polítiques que haurà d'explicar l'Ajuntament de Vilafranca". L'operador ja ha demanat una reunió amb l'alcalde Pere Regull per insistir a cedir el senyal de Castells TV o fer una coproducció. En converses amb l'ARA, SOM també ha considerat totalment improbable que qualsevol altre mitjà que no arribi a un acord amb ells pugui fer-ne la retransmissió televisiva. La via que sembla més factible, per tant, és que es retorni a l’acord que hi havia de SOM amb la televisió local, al qual l’Ajuntament doni llum verda. De totes maneres les parts implicades encara no tenen una data fixada per tancar el conveni, que, evidentment, hauria d’arribar abans del 30 d’agost, tot i que no es descarta que pugui arribar el mateix dia de la diada.

stats