La Nit de Premis Ciutat de Valls només entregarà un guardó casteller

La Colla Joves Xiquets de Valls deixa desert el seu premi en suport als presos polítics

La trenta-cinquena Nit de Premis Ciutat de Valls es veurà enguany afectada per la situació política i judicial del país. En una roda de premsa encapçalada per l'alcalde Albert Batet, dilluns es van anunciar els noms de tots els guardonats, entre els quals va destacar la decisió de la Colla Joves Xiquets de Valls de deixar desert el premi Joan Ventura i Solé de periodisme casteller en solidaritat amb els presos polítics. La Colla Vella dels Xiquets de Valls, per la seva banda, va anunciar que el premi Isidre Rabassó d'identitat castellera seria per a l'historiador vilanoví Xavier Güell Cendra.

Cels Galofré, president de la Colla Joves, va expressar la decisió de deixar desert el premi Joan Ventura i Solé mentre hi hagi "empresonats i exiliats". Així mateix, va anunciar que farien arribar als familiars dels afectats el propòsit de mantenir-lo en blanc “any rere any fins que no tornem a la normalitat”. La colla va anunciar a través del perfil de Twitter que el país passa per "un moment excepcional" i que cal " aprofitar cada situació per denunciar la injustícia que pateixen els presos polítics i la vulneració de drets i llibertats de tots els catalans". D'aquesta manera, el premi en metàl·lic, valorat en 400 euros, es destinarà a la caixa de solidaritat. Es tracta de l'únic dels dinou premis que quedarà desert enguany i deixarà a Red Bull TV com a últim guardonat en periodisme casteller.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha decidit reconèixer el treball de l'historiador Xavier Güell Cendra "en l'estudi dels castells, en general, i dels Xiquets de Valls, en particular”. El vilanoví rebrà el 9 de juny vinent el guardó d'identitat castellera Isidre de Rabassó, justament l'any de la commemoració del centenari de la mort d'aquest important personatge. El jurat ha tingut en compte el seu paper destacat en l'estudi de la "difusió del fet casteller, sobretot des dels seus orígens fins al final de la Guerra Civil, un ampli període històric al llarg del qual els Xiquets de Valls van jugar un paper absolutament central en l'aparició, l'expansió i el desenvolupament de l'activitat castellera”. Güell ha publicat cinc llibres sobre aquesta temàtica i incomptables articles que han aparegut en diverses publicacions. L'historiador vilanoví prendrà el relleu de personalitats de renom com Eloi Miralles, Xavier Brotons, Pere Ferrando i l'editorial Rafel Dalmau.

Més continguts de