Microsites 12/07/2019

El Baix Gaià i Terrassa capten l’atenció del cap de setmana

Minyons i Jove de Tarragona es postulen com les colles amb més opcions de castells de gamma extra

Guillem Andrés
3 min
4d9f de la Jove de Tarragona a Torredembarra

BarcelonaA mitjans de juliol, el calendari casteller tradicional està marcat per la Diada de les Cultures d'Altafulla i la del Quadre de Santa Rosalia de Torredembarra, actuacions també conegudes com el 'Baix Gaià tour'. Aquest any, però, també s'hi suma l'actuació del 40è aniversari dels Minyons de Terrassa, que aprofiten l'efemèride per celebrar una nova actuació a casa. En total hi ha cinc colles que es plantegen castells de nou en un cap de setmana que també s'esperen castells de gammes extra.

Entre les tres actuacions, la colla que a priori porta un programa de castells més ambiciós són els Minyons de Terrassa. Els malves es plantegen repetir l'actuació que van fer per festa major fa dues setmanes, tot i que evidentment amb l'objectiu de descarregar el 4d9f. La resta de castells, per tant, serien el 3d9f, el 2d9fm i el Pd8fm. La diada se celebra el diumenge al matí a la plaça Vella, on també hi haurà els Castellers de Barcelona i els Bordegassos de Vilanova. Els de la camisa vermella asseguren els dos castells bàsics de vuit, mentre que alguns canvis fets en les últimes setmanes segurament els impediran portar el 2d8f. Per la seva banda, una baixa destacada de troncs els obliga a ajornar l'estrena del 3d8, que tenien prevista per a aquest cap de setmana. D'aquesta manera, hi portaran el 2d7 i dos castells més de la gamma alta de set.

L'altra actuació on es podrien veure castells de gamma extra és la de Torredembarra. Aquí la Jove de Tarragona es planteja repetir el doblet de castells de nou, que en l'actuació d'aquest diumenge incorporaria algun canvi obligat. Alhora, però, els de la camisa lila també treballen per poder fer-hi alguna estrena, que podria arribar a través del 9d8. Si no fos així, completarien l'actuació amb el 5d8 o el 4d8a. El 3d9f i el 4d9f també són els principals objectius de la Colla Joves Xiquets de Valls; el quatre folrat seria el primer de la temporada. Alhora, tenen el 5d8 en cartera, que podrien estrenar. Els vermells, a més, tampoc descarten posar-hi la cirereta amb la novetat del Pd8fm, per al qual està pendent que hi hagi força camises tant a l'assaig com a plaça. La colla local, els Nois de la Torre, tenen el 3d7 i el 4d7 com a programa de mínims, amb un tercer castell per decidir. D'aquesta manera, en funció de l'últim assaig, podrien portar un castell de set amb agulla, el 5d7 o el 3d7ps, que serien els primers de l'any.

La primera d'aquestes tres actuacions, però, serà dissabte a la tarda a Altafulla amb motiu de la Diada de les Cultures. La Colla Vella dels Xiquets de Valls tindrà força baixes a plaça i el 3d9f i el 4d9f es presenten com els màxims objectius, acompanyats d'un castell de la gamma alta de vuit. Per la seva banda, els Castellers de Vilafranca es marquen repetir l'actuació del Pla de la Seu amb el doblet de nou, el 2d8f i el Pd7f; mentre que la setmana vinent a Les Santes ja podrien estrenar la gamma extra. Els Xiquets de Tarragona volen fer un pas endavant i afegir el 5d8 als dos bàsics de vuit. Els matalassers també tenen a punt el 3d9f, tot i que aquest dependrà més de les últimes sensacions. Finalment, els Castellers d'Altafulla ja han pogut fer enguany el 3d7, al qual dissabte hi volen sumar el primer 4d7 de la temporada. El 5d6 o el 2d6 completarien l'actuació.

stats