Ara Castells 24/09/2017

Barcelona gaudeix d'una diada castellera local de ritme trepidant

Les sis formacions han alçat els castells sense ordre ni torns establerts

Efren Garcia
3 min
La diada de colles locals de la Mercè ha gaudit de moments de gran interès amb fins a tres estructures alçades de forma simultània

BarcelonaMés enllà de la mera suma matemàtica de cinc construccions de nou pisos, la diada de la Mercè de colles locals del 2017 es recordarà per ser la primera celebrada 'a l'antiga', sense rondes ni torns establerts. Les sis formacions de la Ciutat Comtal han aprofitat la cita per exhibir els seus millors castells i en cap moment han renunciat a coincidir alçant les seves construccions de forma simultània.

L'espectacle ha estat tan sensacional com singular. Fins ara, el format sense torns establerts s'havia reservat gairebé sempre per a diades sense una alta exigència tècnica. Avui la plaça de Sant Jaume ha vist sis formacions alçant construccions de forma simultània i en alguns moments s'han arribat a conjugar fins a tres estructures a l'hora. A una setmana de l'1 d'octubre, la jornada, presidida pel president Carles Puigdemont i l'alcaldessa Ada Colau, ha tingut un to marcadament reivindicatiu, ja que algunes de les agrupacions han accedit a la plaça mostrant cartells a favor del dret a decidir o en suport de Pep Masoliver –casteller detingut dimecres en la macrooperació policial–, han enlairat sis espadats simultanis mostrant el lema "Volem votar", els grallers han entonat els segadors abans de començar, s'han exhibit grans estelades a les façanes de la plaça i han volat paperetes entre càntics festius.

Amb una durada pactada de dues hores i mitja, les sis formacions podrien haver-se acomodat buscant sempre l'actuació en solitari però han estat valentes acceptant el repte que elles mateixes es van imposar. Els Castellers de Barcelona i els de Sants han estat els que han posat el llistó més alt. Les dues formacions han completat la tripleta màgica: la de la colla degana ha estat marcada per la seva agilitat mentre que la dels Borinots ha estat un exemple de fermesa. Després de completar el dos de vuit folrat i el set de vuit, els Castellers de la Vila de Gràcia també s'han volgut afegir a la festa dels nou pisos i han celebrat el seu primer quatre de nou amb folre de l'any.

Potser no era la plaça més còmoda per dur un castell del màxim nivell per una colla com la Jove de Barcelona però, després de descarregar el cinc de set en el primer torn, els de bordeus han volgut repetir l'assalt als vuit pisos. Han bastit el quatre amb força serenor i l'han arribat a coronar amb certa comoditat, però en l'inici del descens el pis de quarts s'ha arronsat i ha deixat el repte a mitges. La caiguda ha interromput la diada durant uns minuts però la colla s'ha pogut refer i ha completat la seva exhibició amb el quatre de set amb agulla.

Després de caure la setmana passada del quatre de vuit, els Castellers de la Sagrada Família han renunciat al seu màxim nivell. Tant els de la camisa verda com els Castellers del Poble Sec han demostrat un domini absolut de les construccions de la gamma alta de set i han despertat les passions d'un públic poc avesat a les torres humanes amb estructures com la del tres de set aixecat per sota o els castells amb el pilar central.

Castellers de Barcelona: P4 cam, P4, 4d9f, 3d9f, 5d8, P5

Castellers de Sants: P4 cam, P4, 3d9f, 4d9f, 5d8, 4 P5

Castellers de la Vila de Gràcia: P4 cam, P4, 2d8f, 7d8, 4d9f, V5

Castellers del Poble Sec: P4 cam, P4, 4d7a, id 5d7, 5d7, 3d7a, P5+P5c, P5bc, P4

Castellers de la Sagrada Família: P4 cam, P4, 3d7xs, 7d7, 5d7, P5, 2 P4

Colla Jove de Barcelona: P4 cam, P4, 5d7, 4d8c, 4d7a, 2 P4

stats