Ara Castells 04/02/2016

Els Capgrossos de Mataró es colen a la diada castellera de Santa Eulàlia

L'exhibició de la festa major d'hivern de Barcelona comptarà per primer cop amb una colla convidada que compartirà plaça amb les sis formacions locals

Efren Garcia
2 min
La diada de Santa Eulàlia de 2015 ja va viure l'actuació simultània de les colles castelleres. Castellers de la Vila de Gràcia

BarcelonaLa diada castellera de Santa Eulàlia, el tret de sortida oficial de la temporada a la ciutat de Barcelona, comptarà el proper diumenge 14 de febrer, per primer cop, amb la participació d'una colla forana, els Capgrossos de Mataró. La formació del Maresme compartirà plaça amb les sis colles locals com a representant de la ciutat convidada enguany als actes de la festa major d'hivern.

Els Castellers de Barcelona, els Castellers del Poble Sec, els Castellers de la Sagrada Família, els Castellers de Sants, els Castellers de la Vila de Gràcia i la Colla Castellera Jove de Barcelona alçaran per primer cop els seus castells al costat d'una colla convidada a la diada de Santa Eulàlia. Si bé el 2005 les agrupacions dels Castellers del Riberal i dels Angelets del Vallespir van participar als actes de la Mercè, aquest és el primer cop que la ciutat convida una colla de fora a actuar a la jornada de Santa Eulàlia.

Segons confirma Ruben Torralba Moñiz, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Barcelona, la iniciativa sorgeix de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), que ha proposat diversos cops obrir les portes a les colles de les ciutats convidades a participar a l'actuació de la festa major. Tot i que la llarga durada de l'exhibició desaconsellava aquesta incorporació, la modificació del protocol de plaça que va fer que l'actuació se celebrés l'any passat sense rondes establertes ha canviat l'escenari. Les colles barcelonines s'han mostrat aquest cop favorables, i els Capgrossos tindran el seu espai a la plaça de Sant Jaume el proper 14 de febrer. “L'any passat es va fer un canvi substancial. L'actuació de Santa Eulàlia es va celebrar a l'antiga i tots en vam quedar molt satisfets”, afirma Torralba, “és un sistema pel qual una setena colla no allarga la diada, i més encara si no fem pilars d'entrada”.

D'altra banda, la jornada castellera de Santa Eulàlia ha estat l'actuació triada pels Castellers de Barcelona, des de l'any 2013, per portar a plaça el primer castell de vuit pisos de la temporada, de manera que es tracta d'una cita que desperta certa expectació.

Els elements festius de Mataró ocuparan els carrers de la ciutat

No només els castells mataronins participaran a la festa. Altres elements festius del seguici popular de la capital del Maresme, com la Família Robafaves, la Momerota, l'Àliga o el Dragalió, s'exhibiran al Palau de la Virreina del 30 de gener al 13 de febrer. El mateix dia 14, a partir de les cinc de la tarda, els elements característics de les Santes desfilaran junts pels carrers de la ciutat de Barcelona.

stats