Ara Castells 20/10/2015

Els ‘cargolins’ es proclamen els reis dels vuit pisos del Baix Llobregat

El novè quatre de vuit descarregat dels Castellers d'Esplugues suposa el reconeixement oficial de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya

Efren Garcia
2 min
Esplugues de Llobregat és la ciutat que ha vist més cops el quatre de vuit dels 'cargolins'. MANEL TINEO / CASTELLERS D'ESPLUGUES

BarcelonaEsplugues de Llobregat, Barcelona, Tarragona i Sant Just Desvern seran quatre ciutats que recordaran durant molt de temps els ‘cargolins’ la primera colla castellera del Baix Llobregat en ser considerada per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya com a formació del nivell de vuit. Diumenge els Castellers d'Esplugues van descarregar al barceloní barri de Sant Antoni el seu novè quatre de vuit, el vuitè sumant les tres darreres temporades a banda de dos carregats, i això els converteix oficialment en la primera colla de vuit del Baix Llobregat.

Si bé els pioners dels vuit pisos a la comarca van ser els Castellers de Cornellà ara fa vint-i-un anys (justament en la temporada de la fundació dels ‘cargolins’), mai cap formació havia mantingut aquest nivell d'una forma tant reeixida com ho han fet els Castellers d'Esplugues els últims tres anys. Des que van assolir el primer carro gros a la seva diada de final de temporada l'any 2012, no han deixat de banda els vuit pisos en les cites més importants. La temporada 2013 doblarien l'aposta completant dos castells de vuit, l'any 2014 en descarregarien tres i coronarien un quart, i enguany ja sumen els mateixos resultats a un mes de tancar la temporada.

Els de la camisa blava han dominat a plaer aquest any la gamma alta de set, completant el cinc en divuit ocasions i descarregant deu cops el tres aixecat per sota. La joia de la seva corona ha estat el quatre de vuit, una construcció que han reservat per a les millors ocasions. Van descarregar-ne el primer el passat mes de maig a la diada de l'aniversari dels Castellers del Poble Sec i des de llavors, i amb l'única excepció de l'aturada estival d'agost, l'han portat a plaça cada mes.

Si bé a ulls del món casteller ja se'ls considerava una colla de vuit prou consolidada, el vuitè carro gros en tres anys els guardona amb la consideració de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Aquest pas endavant, que compta amb pocs efectes pràctics, suposa, això sí, una bona empenta anímica per a la formació que ja fa mesos que assaja estructures de futur com el tres de vuit. De cara a la Coordinadora, el salt de nivell ampliarà el nombre d'assegurats de què disposa la colla i el valor dels seus vots en la propera assemblea general, la reunió en la que s'acorden les decisions més importants del món casteller.

stats