Ara Castells 08/06/2019

El món casteller celebra 30 anys de treball en comú

Un acte al Palau Robert de Barcelona reuneix tots els actors del món de les torres humanes

Efren Garcia
2 min
La taula rodona castellera ha posat de rellevància la importància de la Coordinadora en el creixement del món de les torres humanes

BarcelonaCastellers i aficionats de les torres humanes s'han reunit aquest dissabte als jardins del Palau Robert de Barcelona per celebrar el trentè aniversari de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. L'acte ha volgut reunir agrupacions de l'administració pública, l'empresa privada i la premsa en un acte en el qual s'ha posat de rellevància la importància del treball comú en el creixement del món casteller.

L’acte central de la celebració ha sigut una taula rodona en la qual han participat el secretari general del departament de Cultura, Francesc Vilaró; l'empresari català Enric Crous; l'actual president de la Coordinadora, Roger Gispert, i el periodista Carles Cortés. Vilaró ha volgut destacar la "llarga i apassionada història d'amor" de l'administració amb el fet casteller i l'ha relacionat amb la recuperació del relat nacional. El secretari general ha recordat també el pilar que components de les dues colles de Valls van alçar espontàniament l'estiu passat a Washington per fer costat a la Delegació de la Generalitat durant la presentació de l'Smithsonian Folklife Festival, al qual acudia la cultura catalana com una de les convidades principals. L’ambaixador espanyol, Pedro Morenés, va titllar de mentider el president Quim Torra, en referència al seu discurs sobre els presos polítics i el dret a l’autodeterminació, i la delegació del govern català i membres de les entitats culturals van decidir abandonar l’edifici.

L'artista Pau Morales il·lustra els 30 anys de la coordinadora amb els colors de totes les camises

Organitzat a imatge d'una diada castellera, l'esdeveniment ha sigut molt participatiu i s'ha dividit en quatre apartats que han representat les tres rondes de castells i la de pilars d’una exhibició. Els castellers han pogut participar en la composició d’un mural en el qual l’artista Pau Morales ha combinat tots els colors de les camises del centenar de formacions de l’agrupació de colles. El percussionista Santi Carcasona ha estat l’encarregat de posar-hi un punt de ritme a través d’un taller musical. Un documental sobre els trenta anys de la Coordinadora ha posat la cirereta al pastís.

Roger Gispert, president de la Coordinadora, ha dedicat unes paraules per recordat tota la gent que, tot i tenir formes diferents de fer i de pensar, “ha fet un esforç més enllà de les seves colles per aconseguir el bé comú”.

stats