Política 28/06/2018

L’Smithsonian Folklife Festival elimina els discursos institucionals de la inauguració per evitar noves polèmiques com la de Torra i Morenés

Aquesta matinada Torra ha abandonat un acte del festival pel "discurs ofensiu i insultant" de l'ambaixador espanyol

Acn
4 min
Costa, Borràs i el president Torra després d'haver sortit de l'acte de recepció oficial de l'Smithsonian Folklife Festival

BarcelonaTot i els esforços per al diàleg, les tensions entre els governs català i l'espanyol continuen vives. Aquesta matinada n'hem tingut una mostra a Washington, en la recepció oficial que l’organització de l’Smithsonian Folklife Festival ha fet a les delegacions de Catalunya i Armènia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El discurs del president de la Generalitat, Quim Torra, a l'acte, en què ha demanat la llibertat dels presos, no ha agradat a l'ambaixador espanyol als EUA, Pedro Morenés, que ha aprofitat la seva intervenció per rebatre-li els arguments i, segons ha dit Torra, dir-li "mentider". La recepció ha acabat amb la delegació catalana d'artistes convidats escridassant l’ambaixador i clamant per la llibertat dels "presos polítics" i, tot seguit, han abandonat l’acte, amb Torra al capdavant. A la sortida, el president ha denunciat que Morenés havia fet un discurs "ofensiu" per a ell i "per al país", ja que l'havia "titllat de mentider i posat en qüestió l’existència de presos polítics". De fet, Torra havia dedicat part de la seva intervenció a parlar, justament, de la situació dels independentistes que són a la presó i a l’estranger.

Arran d'aquest incident, l'organització de l'Smithsonian Folklife Festival ha decidit eliminar els discursos institucionals de la inauguració per evitar noves polèmiques.

Segons ha explicat a l’ACN la delegació catalana, després del torn d’Armènia, a la recepció hi ha intervingut Torra, que ha fet un discurs en la mateixa línia dels últims que ha fet, explicant que Catalunya viu una situació "de repressió" i amb "presos polítics i exiliats". La intervenció, molt aplaudida pels assistents catalans membres dels grups i entitats que participen en el festival, ha acabat amb la delegació de Catalunya cantant 'Els segadors' de manera espontània.

Just després, l’ambaixador espanyol ha iniciat la seva intervenció pública i ha començat a arrencar algun xiulet i algun crit dels assistents en veure que intentava rebatre els arguments explicats per Torra. Però la situació s’ha fet insostenible quan, segons el mateix president, Morenés l’ha acusat de "ser un mentider" i ha negat que a Espanya hi hagi ningú a la presó per motius polítics. Ha sigut aleshores quan la delegació catalana de participants al festival l'han escridassat, han clamat "Llibertat presos polítics" i han boicotejat el final de la intervenció de Morenés.

Ha sigut en aquest punt quan Torra i tota la delegació catalana han decidit marxar de l’acte en protesta per les paraules de Morenés. L’ambaixador, per la seva banda, quan ha acabat, s’ha acomiadat de l’organització i ha sortit del Museu d’Història Africana de l’Smithsonian, on es feia la recepció, privada i sense accés a la premsa.

A fora, Torra s’ha reunit amb la delegació que havia abandonat l’acte, que el rebien amb crits de "President, president" i "Llibertat presos polítics". Els participants, molt indignats pel discurs de Morenés, han aixecat un pilar i han interpretat balls i cançons tradicionals davant Torra. Poc després, el president ha tornat a entrar per acomiadar-se dels organitzadors, explicar els motius del que havia passat i abandonar definitivament l’edifici.

"És intolerable"

A la sortida de l’acte, Torra, en declaracions a l’ACN, ha explicat la seva versió dels fets i, després d’admetre que ell havia parlat dels "presos polítics" en la seva intervenció, ha denunciat que l’ambaixador "ha fet un discurs insultant". "Ha sigut ofensiu per a mi, perquè m’ha titllat de mentider, i per al país, perquè ha posat en qüestió l’existència de presos polítics i ha dit que fèiem activitats que no es corresponien", ha comentat. La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha fet un tuit en el mateix sentit.

Això ha semblat "intolerable a Torra" i per això ha decidit marxar de la recepció. "L’estat espanyol s’equivoca molt en un dia com avui, dur per als catalans amb la sentència del Suprem i amb un dirigent del PP titllant de feixistes els Jordis", ha afegit valorant les paraules de Morenés.

És per això que Torra ha fet "una crida al president espanyol per preguntar-li si el discurs de l’ambaixador ve de Madrid i si ell, el ministre d’Exteriors i el PSOE comparteixen el discurs de sis folis que ja tenia preparat i escrit" per titllar-los de "mentiders i continuar falsejant la història del que passa a Catalunya". "Demano la dimissió immediata de l’ambaixador, perquè el grau d’insult a què hem arribat no el podem tolerar i m’agradaria que el govern espanyol també fes pública la seva protesta", ha conclòs per reclamar una ràpida intervenció de Pedro Sánchez i el seu executiu.

El govern espanyol avala Morenés

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha dit avui que li sembla "convenient que un càrrec institucional digui allò que no és real ni legal", com ha fet l'ambaixador espanyol als Estats Units, Pedro Morenés, en assenyalar que a Espanya no hi ha presos polítics. Calvo ha avalat així, en una entrevista a TVE, les paraules de Morenés.

Després d'assenyalar que aquest tipus de situacions –que Torra marxi de l'acte– "no convenen" ni a Espanya ni a Catalunya, la vicepresidenta espanyola ha recalcat que "ningú, i menys un càrrec públic, pot parlar de presos polítics", perquè a Espanya aquest tipus de presos "no existeixen": "Això deteriora la imatge d'una democràcia garantista com la nostra".

stats